NFL Amerika Brady Patriots Történelem

Nem először fordul elő az NFL történelmében, hogy valaki hosszú ideig erősített egy csapatot. Nézzük át, kinek, hogy jöttek össze a dolgok.

 

Van ugyebár a New England Patriots. Egy sokat elért franchise, aminek van egy klasszis irányítója, egy sok rekordot elért játékosa, egy bizonyos Tom Brady. Utóbbiról sokan gondolták már azt, hogy hamarosan visszavonul, de teltek az évek és 2020-ban ez még mindig nem következett be. Sokan hitték azt is, hogy majd a csapat sikerkovácsával, a „mindig mosolygós” (ugye, hogy nem?) Bill Belichickkel együtt hozza majd meg azt a bizonyos döntést.

A 2019-2020-as szezon pedig sok szempontból figyelemre méltó volt. Ez volt az NFL 100. szezonja, ami nagy dolog, a Kansas City Chiefs is hosszú évek után nyert Super Bowlt, de ezt megelőzően is elhangzottak azok a bizonyos mondatok, hogy a Patriotst nem szabad leírni, majd a rájátszásban úgy is jók lesznek és hogy mindig számolni kell velük. Mindez persze igaz is volt általában.

2020-ban viszont elég korán kiestek, már a wild-card körben, a találgatások pedig elindultak.  Jöttek a hírek, hogy most már tényleg itt a vége, Brady 42 éves és visszavonul. Jöttek a hírek arról is, hogy Brady elhagyja eddigi otthonát és új kihívások után néz.  Közeledtünk a végéhez,  közeledett a Super Bowl amit minden NFL rajongó nagyon vár és szinte nem volt olyan nap, hogy ne hozták volna hírbe Bradyt valamelyik csapattal.

A Super Bowl véget ért, beszélni volt miről, a reklámokat is sokan várták. Az egyikben Brady is feltűnt. Ebből meg sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem megy sehova. Lassan olyan érzése volt az embernek, mint amikor valaki farkast kiált, egy idő után úgyse hiszed el a sztorit. Teltek a napok és hetek, kicsit már leülepedett valamelyest a dolog, majd eljött március közepe. Brady szerződése amúgy is lejárt volna, ő pedig bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg, később az is kiderült, hogy a Tampa Bay Buccaneers játékosa lesz.

Körülbelül ezek történtek a szezon végén és azóta, viszont nem Brady az egyetlen, aki sokáig erősített egy gárdát, volt még pár ilyen ember és ami azt illeti, a ligában eltöltött évek számában is lesz még kit utolérnie ha úgy hozza az élet.

Lou Groza:

A rekordot többek között ő tartja az egy csapatnál eltöltött idények számában. Groza, vagy ahogy becenevén hívták „The Toe” a Cleveland Brown játékosa volt és 21 éven keresztül tartott a pályafutása 1946 és 1967 között. Két pozícióban is játszott, volt rúgó és volt az Offensive Tackle posztján is. A becenevét, rúgásai miatt kapta, elég sokat köszönhetett az ő mezőny góljainak akkor a Browns, az 50 yard feletti rúgások sem okoztak gondot neki.


NFL Amerika Brady Patriots Történelem

A 21 évhez azért tegyük hozzá, hogy 1959-ben volt egy hátsérülése, ami miatt úgy tűnt visszavonul, ám 1961-ben visszatért csapatához. A pályafutása során négyszer nyert NFL-t (1950, 1954, 1955, 1964). Szintén érdekesség vele kapcsolatban, hogy részben magyar származású, hiszen édesanyja magyar volt. Ma már díj is viseli a nevét, az egyetemi bajnokság legjobb rúgója a Lou Groza elismerésben részesül, a Pro football Hall of Fame tagja 1974-től, 76-os számú mezét pedig visszavonultatta volt csapata.

Jason Hanson:

Közelebbi idők, hiszen 21 szezont húzott le 1992 és 2012 között, ebben az időszakban pedig a Detroit Lionst erősítette az előbb említett Grozahoz hasonlóan rúgóként. Nagyszerű számokat tudhat a magáénak, hiszen összesen kilenc meccset hagyott ki ennyi év alatt. A Lions 1992-ben a második körben az 56.helyen draftolta. Ma a negyedik legtöbb mezőnygóllal büszkélkedhet a játékosok között, összesen 495-öt értékesített pályafutása során.

Hanson összesen 2150 ponthoz segítette hozzá a csapatát, amivel szintén a negyedik legsikeresebb jelenleg.2013 április 4-én jelentette be a visszavonulását, eddig bezárólag pedig a leírtak mellett elmondhatja magáról, hogy kapott az év támadó újonca elismerést 92-ben és hogy kétszer is beválogatták a pro bowl keretbe(1997,1999).

Darrell Green:

20 szezont tudhat a magáénak, mindezt végig a Washington Redskins színeiben. Ez 1983 és 2002 között volt, ez idő alatt pedig elég sikeresnek mondhatja magát, hiszen nyertek kétszer is Super Bowlt. Ezek 1988-ban, valamint 1992-ben történtek. Előbb a Denver Broncos, majd 4 évvel később a Buffalo Bills volt az ellenfél.  A mostani 100. szezon alkalmából összeállították minden idők csapatát, ebben ő is helyet kapott.

7 alkalommal volt Pro Bowl keretben és 1996-ban a Walter Payton Év Embere díjat is megkapta. Szép dolgok lettek itt felsorolva, de ha ez nem lenne elég, a most 60 éves Green már 2008 óta Hall of Fame tag.  A pályafutása alatt Cornerback volt, az egyik leggyorsabb a liga történelmében. Még mielőtt a Redskins játékosa lett volna, 10.08 alatt futotta a 100-at, szóval adott esetben egy kiváló sprinter is válhatott volna belőle. Végül nem így lett, a 83-as draft pedig azóta tudjuk, hogy olyan neveket is felvonultatott, mint mondjuk Dan Marino vagy John Elway, Miami és Denver legendái, akik ma mind Hall of Fame tagok.

Jackie Slater:

1976 és 1995 között volt a Rams játékosa, melynek több székhelye és neve is volt már a történelme során, jelenleg Los Angelesben találhatóak.

Slater pályafutása során támadó falember volt, a 80 évek egyik legjobbjának tartották. A csapatban eltöltött 20 éve alatt bajnoki címet sosem szereztek, viszont hétszer is játszott Pro Bowlon, plusz az a megtiszteltetés érte, hogy 78-ast, ami a mezszáma volt, visszavonultatták. Igazi legendához méltóan, ő is bekerült a hírességek csarnokába, mindez 2001-ben történt.

Ha pedig Brady és a Patriots: egy csapatban játszhatott sok éven keresztül egy Slaterrel, aki pedig nem más, mint Jackie fia, Matthew. A fiatalabbik Slater már 2008 óta a New England játékosa, ráadásul ő elmondhatja magáról, hogy nyert Super Bowlt, mégpedig nem is egyszer. Három alkalommal volt erre példa (2015,2017,2019), ezek közül pedig a legutolsó volt, aminél sokan kiemelték az ő személyét, hiszen édesapja korábbi csapata volt az ellenfél.

George Blanda:

Az ember aki a legidősebb játékos mind a mai napig az NFL történelmében. 48 éves koráig játszott, igaz a végén már rúgóként, korábban irányító is volt. 1949-ben indult el a pályafutása, ami 1975-ben ért véget. Ez idő alatt erősítette a Chicago Bears, a Baltimore Colts, a Houston Oilers és az Oakland Raiders csapatait is. Az, hogy 26 szezont teljesített egészen elképesztő, ráadásul ő volt az első olyan játékos, aki elérte a 2000 pontot, természetes, hogy tagja a Hall of fame-nek.

NFL Amerika Brady Patriots Történelem

Brady már minden valószínűséggel nem fogja megdönteni az egy csapatnál töltött idő rekordját, viszont Blanda csúcsát még elérheti, habár a rekordot lehet nem ő fogja először megdönteni. Az Indianapolis Colts játékosa, Adam Vinatieri most 47 esztendős, ha pedig mégis úgy határozna, hogy folytatja a játékot, akkor nagy esély van rá, hogy ő éri el hamarabb ezt a csúcsot.

Képforrás: Talksport/Cleveland Browns/ESPN