NFL SuperBowl SBLIV Amerika

Az NFL nagydöntőjének, vagyis a Super Bowlnak már az 54. felvonását láthattuk múlt vasárnapról hétfőre virradóra, ezt pedig a Kansas City Chiefs nyerte meg. 50 évet kellett várniuk erre a győzelemre, most pedig itt van 5 dolog érdemes tudni róluk.  

 

Az idei szezon, vagyis a 2019-2020-as volt az NFL 100. szezonja. Ez egy szép kerek szám, ezt a jubileumot pedig hatalmas műsorral szerették volna lezárni a ligánál, hatalmas sikereket értek el ezen idő alatt, nem csak Amerika, hanem világszerte is.

Az idei Super Bowlt két olyan csapat játszotta, amelyek sokak szerint teljesen megérdemelten jutottak idáig.  A playoffban a kansasiek hatalmas fordításokat mutatott be a rájátszásba, a San Francisco 49ers pedig kegyetlen jó futójátékot mutatott be.

Utóbbi kapcsán sokan látták úgy, hogy a Chiefs van nagyobb bajban a döntő előtt, ám a meccs végén megint ők jártak jobban, egy 10 pontos hátrány ellenére is és egy olyan klubnál, amelyik több évtizede küzd a Vince Lombardi trófeáért, vannak dolgok amikről egyszerűen muszáj beszélni.

Az edző személye:

50 év bizony hosszú idő, márpedig az utolsó alkalom amikor győztesként jöhettek le a pályáról egy Super Bowlon, utoljára 1970-ben volt. A jelenlegi edző Andy Read akivel kapcsolatban rengeteg dolog megjelent a napokban, viszont csak kevés helyen említik meg a legutóbbi sikerkovácsot, név szerint Hank Stramot.

Ő azaz ember aki háromszor is megtudta nyerni csapatával az AFL-t, vagyis a Amerikai Futball ligát, ami a Nemzeti liga ellenfeleként jött létre, majd olvadt egybe azzal később.

Stram családneve eredetileg Wilczek volt, mivel lengyel származású, de apja később megváltoztatta vezetéknevét. Fiatalon a Futball mellett a Baseballt is űzte, edzői karrierjét pedig a 40-es évek végén indította el asszisztensként, majd 1959-ben kapta meg a nagy lehetőséget a klub tulajdonosától Lamar Hunttól.

Karrierje során egyszer tudott Super Bowlt nyerni, azt a bizonyos 50 évvel ezelőttit, csapatok közül pedig kettőt irányított, később 1976-tól 1977-ig a New Orleans Saints együttesénél volt. Eredményei miatt később 2003-ban beválasztották a Pro Football hírességek csarnokába.

Edzői karrierje után sem szakadt el az amerikai futballtól, hiszen a CBS televíziós és rádió csatorna rendelkezésére állt, de nem ez az egyetlen amivel még nyomot hagyott az NFL-nél.

A világon ma már sok ismert izotóniás sportitalt lehet kapni, ezek közül is talán a Powerade és a Gatorade amik nagyon ismertek. Előbbit a Coca Cola, utóbbit pedig a Pepsi forgalmazza.

Ma már teljesen megszokott, hogy a pályák mellett nagy mennyiségben van ott a színes sportital, ahogy az is, hogy a győztes edző nyakába öntik azt a szezon végén. Utóbbira amúgy fogadni is lehet, hogy milyen színű lesz, amit kiöntenek (idén narancssárga volt), de az első aki ezt komolyan alkalmazta a ligában a játékosainál, az Stram volt a Chiefs edzőjeként. A csapat hivatalos sportitala volt 1969-ben, majd a későbbi Super Bowl sikert is ennek tulajdonították.

Ami pedig a mostani győztes edzőt Readet illeti: a játékosok egy apafiguraként hivatkoznak rá, tapasztalata is van bőven, hiszen 1999 és 2012 között irányította a Philadelphia Eagelst, amivel egyszer el is jutott a nagy döntőig.

NFL SuperBowl SBLIV Amerika

Az NFL legsikeresebb olyan edzője volt, aki soha nem tudott Super Bowlt nyerni, ám idén fordult a kocka. A döntőben is bemutattak egy nagy feltámadást és most már ő is elmondhatja magáráról, hogy nyert egyet.

Bár játékosként nem volt túl hosszú pályafutása, az egyik legérdekesebb dolog vele kapcsolatban mégis onnan származik, mégpedig 1971-ből, amikor 13 éves volt. A videón az ember meg nem mondaná ezt róla, hiszen finoman szólva is nagy növésű volt és állítólag társainál kb. 30 centivel minimum magasabb volt.

Nem csak ezek vagy éppen a szakmai felkészültsége miatt kell elismerni. Át kellett élnie azt 8 éve, hogy legidősebb fia meghalt, így a Kansasbe igazolás neki nem csak egy új kihívás volt, hanem egy új élet kezdete is.

Hiába volt egy rakás győzelme, ha bajnoki gyűrűje sosem, ráadásul azok a későbbi edzők, melyeket ő nevelt ki, sokszor többre vitték. John Harbaugh a Baltimore Ravens csapatával, Doug Pederson pedig a Philadelphia Eaglesnél lett bajnok.

Szerethető figura, most a döntőbe jutás után is csak annyit, mondott, hogy evett egy sajtburgert és ment aludni, de a mostani siker után is megemlítette, hogy a lehető legnagyobb burgert fogja megenni.

61 évesen végre eljutott a csúcsra és kijelenthető, hogy teljesen megérdemelten. Ő fektette le ennek a győztes csapatnak az alapjait, már pedig ez is kellett ahhoz, hogy megszerezzék a mostani irányítót Patrick Mahomest.

Irányítók Touchdownjai Super Bowlon:

Ami pedig az ezt a srácot illeti: 24 évesen Mahomes lett a Super Bowl MVP, vagyis a mostani finálé legértékesebb játékosa. A Chiefs 2017-ben szerezte őt meg a drafton, majd egy évvel később már az alapszakaszban MVP volt. Abban persze, hogy most ilyen jól játszik elég nagy szerepe van a csapaton belüli elődjének, Alex Smithnek, akitől rengeteget tanulhatott.

Lehet ezen vitatkozni, de a két leglátványosabb megmozdulása a főcsoportdöntőben és a Super Bowlon sült el. Nem a leggyakoribb esetek közé tartozik, hogy egy irányító maga fusson meg egy touchdownt, Mahomes viszont az utóbbi hetekben javított ezen a statisztikán. Megcsinálta ezt a Tennessee Titans, majd most a 49ers ellen is. Utóbbira egyébként utoljára 2013-ben volt példa. Azon a meccsen a Baltimore Ravens játszott a most is döntős San Francisco ellen, melynek akkori irányítója Colin Kaepernick akkor egy 15 yardos futást mutatott be, amivel azóta is tartja a rekordot a Super Bowlokon.

Családi üzlet:

Két érdekes családi sztori is van, az első pedig gyakorlatilag a klub múltját és jelenét is felöleli.  A jelenlegi elnök-vezérigazgató Clark Hunt, aki gyakorlatilag a családi vállalkozást vitte tovább azzal, hogy most ezen a poszton dolgozik, hiszen az ő édesapja Lamar Hunt volt, az aki anno megalapította a klubot, és elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a liga ma olyan legyen amilyen.

Pontosan ezek miatt az AFC főcsoportjának trófeáját is róla nevezték el, a fiát pedig az a megtiszteltetés érte, hogy 2020-ban ő is a kezében foghatta ezt. Az viszont talán mindennél nagyobb elismerés volt Clark Hunt számára, hogy hosszú-hosszú idő után ő is elérte azt amit apja is, vagyis ha úgy tetszik, hazahozta a díjat.

A másik sztori Dustin Colquitthez kapcsolódik. Az ő családjában valahogy generációkon keresztül a punter, vagyis a rúgó posztján játszottak. Craig Colquitt a 70-es években futott be és nyert kétszer is Super Bowlt. Az ő két fia Britton és Dustin. Előbbi a Denver Broncosal ért fel a csúcsra még pedig az 50. nagy fináléban, most pedig már a 88-as születésű Dustin is csatlakozott a családi hagyományhoz.

Jubileumi ajándék:

Hogy miért is az egyik legjobb lezárása az idei szezonnak a Chiefs győzelme? Nos a kansasi csapatnak hatalmas szerepe van annak, hogy az NFL-ben a két főcsoport van és hogy ezek győztesei találkoznak egy nagy döntőben, ráadásul annak elnevezése is ide kötődik.  A már előbb említett Lamar Hunt volt az aki szeretett volna Dallasban csapatot alapítani, ám erre nem kapott engedélyt, így később létrehozta az AFL-t és azon belül a Dallas Texanst. 

Ez 1960-ban történt, amire rá három évvel átköltöztette a klubot Kansasbe, így ebben az évben született meg a ma is használt név, a Kansas City Chiefs. Bár a nevük maradt volna Texans végül változtattak rajta és Harold Roe Bartle polgármester beceneve lett a befutó.

NFL SuperBowl SBLIV Amerika

A nagy döntő neve 1970-ben lett Super Bowl, ami szintén Lamar Hunt érdeme, a két liga is ebben az évben olvadt össze, azt pedig talán nem sokan gondolták volna akkor, hogy a Kansas évtizedekig utoljára játszik majd ott. Az akkori ellenfél a Minnesota Vikings volt, a meccset 23-7-re nyerték, ezek után pedig jött az bizonyos 50 év…

Mindenki egyért…

Mivel régóta nem jutottak ilyen messzire és ebből kiindulva ki tudja mit hoz a jövő, a csapat egy hatalmas gesztust tett a munkatársak felé. A Kansas City Chiefsnél úgy gondolták minden dolgozójuk megérdemli, hogy ott legyen Miamiban, ezért a kb. 2000 alkalmazott és azok családja megkapta a lehetőséget, hogy együtt éljék át ezt az egészet amiért annyian dolgoztak. A végén pedig nem kellett csalódniuk, hiszen mint az ismert, egy nagy fordítás után 31-20-ra nyertek.

Képforrás: Usatoday/Si/Newstribune