NFL Amerika Aréna4 SportTV

Nagyot szólt a hír, miszerint az NFL közvetítések Magyarországon a Sport TV-től átkerülnek a nemrég indult Arena4 csatornára. Elvileg ennek millió dolláros nagyságrendű az ára, de érdemes szétnézni külföldön is.

 

Az NFL a 2000-es évektől kezdett igazán népszerű lenni Magyarországon és ebben nagy szerepe volt az eddig közvetítő Sport TV-nek is. 2004 óta itthon bizonyos emberek neve összeforrt a ligával, így ezt a népszerűséget is meglovagolva jöhetett létre például a Trash Talk nevezetű magazin, ami eredetileg a náluk látható amerikai bajnokságoknak hivatott háttéranyagokat biztosítani, később pedig kizárólag a futball volt a téma.

Az ötlet annál is inkább jó volt, hogy huzamosabb ideig, ha ilyet akart nézni az ember, akkor azt vagy a Sport1-en vagy a Sport2-őn, illetve egy rövid ideig a portfóliójukba tartozó C8 csatornán kellett keresni. Utóbbi amúgy a ma már AMC networks nevezetű cég csatornáit hivatott bemutatni és a műsorait hirdetni. Náluk volt az Amerikai futball mellett még a jégkorong és a kosárlabda is (NHL és NBA), melyből utóbbi maradt is a helyén, sőt egy korábbi kosaras podcastből nőtte ki magát az Alley Oop nevű műsor is. Ez kb. a Trash Talk szintjén van, csak kevesebb emberrel, melyben inkább a két megszokott és népszerű arc, Tőrös Balázs és Szaniszló Csaba van a középpontban.

Ami az NFL-t illeti, ma már teljesen megszokott az, hogy egy igazán jó nézettséget össze lehet hozni a hajnali, sőt már inkább kora reggeli órákban február elején a Super Bowl-al, ahol egészen kiváló anyagokat láttunk a helyszínről, hiszen ilyenkor Faragó Richárd egy szakértő társaságában már jó pár éve ott lehetett a helyszínen. Az idei szezontól viszont már más a helyzet, az új Arena4 elvitte a jogokat, valószínűleg többet ígért és gyorsabban is reagáltak, amivel így egy korszak véget ért.

Felvetődhet persze a kérdés, hogy mivel készülnek majd az új csatornán, de az szinte biztos, hogy ennél lejjebb nem adhatják. Legyen szó bármilyen sportágról, a rajongóknak eddig általában mindig volt egy olyan szokása, hogy ha új helyre kerültek a közvetítések, annak a nagy többség nem örült. Ez főleg akkor igaz, amikor egy olyan helyre költözik egy sportág, ami nem érhető még el a háztartások nagy részében, így pedig rövid úton elindul a panaszkodás.

Kun Zsolt személyében egy megszokott kommentátort már biztosan a magukénak tudhatnak, az eddig keveset látott egyetemi meccsek az övé lesznek, illetve ahogy korábban úgy most is biztosan fog NFL meccseket közvetíteni. A műsorok és a csapat többi része még kérdéses, de a hírek szerint itt is lesznek majd háttérműsorok, csak kicsit másmilyen módon, mint ami eddig volt. Egyszerű dolguk persze nem lesz, főleg úgy, hogy a cseh és a szlovák piacra is szereztek jogokat.

Ebben az időszakban persze megy a találgatás, hogy mi hogyan lesz majd, de általában miután kiderül a néző úgy is hozzászokik, aztán mikor máshová mennek a jogok szinten ugyanúgy zajlanak az események. Láttuk ezt már más sportágak és csatornák esetében, főleg úgy, hogy elég túltelített a piac. 11 ilyen csatorna van, ami 6 különböző céghez tartozik, úgyhogy választék van bőven.

Jöhet a kérdés, hogy minek ennyi, de ebbe egyrészt hatalmas pénz van, másrészt még mindig vannak olyan jogok, amire senki sem tette rá a kezét pedig igény lenne rá. Márpedig ez a lényeg, ha valamire igény van és jó nézettséget hozhat, azt megéri megvenni és belefektetni.

A Külföldi helyzet:

Ha már az igények szóba kerültek, akkor érdemes megnézni, hogy az Egyesült Államokban mely a hazája a sportágnak, hatalmas a verseny. A meccseket ugyanis nem csak hétvégén rendezik hanem hétfőn és csütörtökön is, utóbbi két játéknapon ráadásul csak egyet-egyet, amire megint csak fel lehet húzni egy különálló műsört.

Az amerikaiaknál megszokott, hogy osztoznak a jogokon, miután külön csomagokban lehet ezeket vásárolni, így lehet az, hogy különböző csatornákon láthatóak ezek a szezon során. Ami a Super Bowlt illeti, ez konkrétan rotálódik, a CBS, a FOX és az NBC váltja egymást, így mindegyikük adhatja egyszer élőben háromévente. Mellettük, ami az egész szezont illeti, még az ESPN-t kell megemlíteni, miután a Monday Night Football és a nagy döntőt megelőző Pro Bowl is hozzájuk tartozik.

A meccseket a világon 34 különböző országban közvetítik, plusz ehhez adjuk hozzá Latin Amerikát,  azokat amelyek az Egyesült Királysághoz tartoznak, valamint amelyek Észak Afrikához és a Közel Kelethez. Utóbbiakat azért érdemes csoportosítani, mert ott egy-egy csatorna külön jogokat szerzett arra az adott térségre. Adott esetben egyébként, ha valamelyik több országra is megtudja kaparintani, akkor tovább értékesítheti valamelyik helyi csatornának.  

A briteknél például a Sky és a BBC közvetíthet, előbbi adja a meccsek nagy részét, de a közszolgálati TV jár náluk az egyik legjobban, hiszen a Super Bowlt is közvetíthetik, valamint a nemzetközi meccseket, melyeket az USA-tól távol rendeznek.

Ami pedig az összegeket illeti, hatalmas pénzekről van szó, főleg az Amerikai piacon. Még egy 2011-es megállapodás értelmében 2014-től egészen 2022-ig a Fox, NBC, CBS hármas 39,6 milliárd dollárt fizet ki, a vasárnapi mérkőzések közvetítésein pedig osztoznak. A hétfő este is nagy üzlet, a szerződés végéig, ami 2021-ben jár le, 15,2 milliárdot ad az NFL-nek az ESPN, a csütörtöki nap pedig aFox tulajdona jelenleg egészen a 2022-2023-as szezonig. Ennek ára évenként 660 millió dollár.

A sportág tehát egyre népszerűbb, ami itthon is érezhető, hiszen bő 15 éve nem igazán voltak erről képben az emberek, ma viszont már sok helyen beszédtémát adnak a történések és megannyian várják, kié lesz a végén a Vince Lombardi trófea.

Képforrás: Pixabay