NFL Amerika Draft

A sportág játékosbörzéje mindig az év egyik legjobban várt eseménye a rajongók számára. 2020-ban viszont semmi sem megy szokványosan, így itt is voltak érdekességek.  

 

A draft lényege, hogy a főiskolán és egyetemen jól teljesítő játékosok közül az NFL csapatai több körben kiválaszthatják azokat, akikkel együtt szeretnének dolgozni, ám itt nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen sorrendben teszik. Az esélyek kiegyenlítése érdekében mindig az előző évi rangsort veszik alapul. A legrosszabb választhat elsőnek, majd az őt megelőző és így tovább, végül pedig a bajnok utolsónak. Ez a sorrend csak akkor borul fel, ha a csapatok megtudtak egyezni egymással és valamilyen jó üzlet érdekében elcserélték egymás között a lehetőségeket, de ez már régóta így megy.

Az esemény tehát jelentős, ezt pedig az is mutatja, hogy azóta már film is készült róla. Kevin Costner főszereplésével, a 2014-es Újoncok napja ennek háttérét akarja bemutatni, mégpedig egy fiktív karakter, Sonny Waver Jr. személyén keresztül, aki a filmben a Clevelend Browns vezetőedzője.

Jelenleg három napon keresztül tart a rendezvény, melyet 1936-ban rendezték meg először és azóta minden évben sor került rá, így idén sem maradhatott el.

Home office:

Az idei draftról már annak kezdete előtt is egyértelmű volt, hogy minden eddiginél különlegesebb lesz. A koronavírus okozta helyzet miatt ugyanis szinte minden sporteseményt elhalasztottak vagy töröltek az utóbbi időkben, ám erről tudni lehetett hogy így vagy úgy, de megtartják.

Ami a helyszíneket illeti, az elsőt még Philadelphiában tartották, de sokáig volt New Yorkban, majd 2015 óta más városok is lehetőséget kaptak, hogy megrendezzék az eseményt. Az idén eredetileg Las Vegasban lett volna, de az élet keresztülhúzta a szervezők és persze a résztvevők számításait.

Tekintve, hogy a személyes jelenlét nem volt létszükséglet, plusz más lehetőség nem nagyon maradt, így online bonyolították le a dolgot, erre pedig még nem volt példa. A korábban már megszokott színpadi show helyett, tehát itt is átállt mindenki az otthoni munkavégzésre, de ebből is sikerült egy közvetítést összehozni.

Ami a résztvevőket illeti, a mostani helyszínek ahonnan bekapcsolódtak, mondhatni elég változatosra sikeredtek. A liga elnökéről Roger Goodellről amúgy is sokszor esik szó általában, ezúttal viszont azért, mert menet közben öltözött át és egy ideig zakóban, később viszont már csak egy pulóverben volt látható.  

NFL Amerika Draft

Volt aki a családjával kapcsolódott be, volt aki egész egyszerű körülmények között és volt olyan is, aki méreg drága helyen tette ezt meg. Erre az egyik legjobb példa a Dallas Cowboys elnöke, Jerry Jones, aki egy hatalmas jachtról dolgozott. 

Szinte csak Amerikában

Habár az online streameken idén is követhető volt a draft, televízióban csak az amerikaiak követhették. Ennek oka az volt, hogy az NFL a jelenlegi helyzetre való tekintettel úgy döntött, nem biztosít jelet a külföldi partnereknek.

Bár a történet a 30-as évekig nyúlik vissza, az élő TV közvetítés ötlete először 1980-ban merült fel, mégpedig az ESPN csatorna akkori elnökének, Chet Simmonsnak köszönhetően. Az ötlettel a liga akkori elnökét Pete Rozellet kereste meg, aki elég szkeptikus volt, nem hitte, hogy ebből tényleg jó TV műsort lehetne csinálni és hogy túl sok embert érdekelne.

A közvetítés pedig náluk volt kizárólagosan egészen a 2000-es évekig. Ott már az ESPN2 is képbe került, valamint 2006-tól az NFL Network. A hálózat 2003-ban indult és magában foglalja a médiában a futball liga hivatalos tartalmait, így például a hivatalos weboldalt, vagy a RedZone szolgáltatást. Mindössze annyi változás volt az évek alatt, hogy az előző két évben a Fox és az ABC is szerephez jutott.

Nézettségi Rekordok:

Az érdeklődés nem hagyott alább még mostanáig sem, ráadásul azóta mivel már sok más országban nagy az igény az Amerikai Futballra, így a draft iránt is. Magyarországon is élőben követhettük volna a Sport TV-n, ám erre sajnos a korábban már említett okból most nem volt lehetőség.

Viszont mivel ez így egy elég különleges helyzet volt és élő közvetítéseknek is híján van az ember, Amerikában még így is megdőltek a nézettségi rekordok. Az ESPN két csatornán közvetített, de ezen kívül még az ABC és természetesen az NFL Network is adta. Bár a legnagyobb érdeklődés nyilván az első kört övezte, összességében is jelentős javulást lehetett látni a tavalyi évhez képest. A csütörtöki napon átlagosan több mint 15 millióan követték az eseményeket, míg a másik két napot 8,2 illetve 4,2 millióan.

Ez a 2019-es adatokhoz képest több mint 35 %-os növekedés, ami pedig még figyelemreméltóbb, hogy ezzel egyszerre egy jótékonysági csatornát is futtattak, amin több mint 100 millió dollárnyi felajánlás érkezett.

Az újoncok:

Csak, hogy ne kizárólag a körülményekkel foglalkozzunk, hanem azok igazi főszereplőivel is, nézzük röviden, kik azok akikre már a draft előtt is nagy figyelem irányult.  

Az 1/1-es Joe Burrow lett, aki Louisiana egyetem, csapatának irányítója volt, most pedig az első kör első helyén a Cincinnati Bengals vitte el. Az, hogy Barrow lesz az 1/1-es, egyébként szinte nyílt titok volt, hiszen vele foglalkoztak a legtöbbet, miután bajnoki címet ünnepelhetett az LSU-val. Utóbbi azért is nagy tett, mert bár kerültek ki nagy nevek onnan az utóbbi években, mint mondjuk Odell Beckham Jr., ám jó irányító nélkül nem volt igazán esélyük a végső sikerre.  Ezt megkapták, ráadásul úgy, hogy Barrow korábban az Ohio State játékosa volt, de ott nem sok lehetőséghez jutott, így a váltás mellett döntött.


NFL Amerika Draft

A Green Bay Packersre is érdemes volt figyelni, mert úgy néz ki, Aaron Rodgers megkapta az utódjelöltet, Jordan Love személyében, aki az első kör 26.helyről került ki, eddig pedig a Utah State Universityt erősítette. Egyenlőre valószínűleg ez szó szerint a tanuló év lesz Rodgers mögött, a kérdés persze, hogy meddig lesz ebben a szerepkörben és mikor léphet előre.

Akikről szintúgy sokat beszéltek az a Tampa Bay és a New England, hiszen Tom Brady előbbihez igazolt át és mint kiderült nem egyedül kell az új kihívások elé néznie, hiszen visszatér a pályára mellé egy korábbi harcostárs Rob Gronkowski is. A kérdés így már csak az volt, mihez kezd az új korszakba lépő Patriots az újoncok terén és hogy kiket kap még maga mellé Brady. Előbbieknél úgy tűnik, hogy a tavaly kiválasztott Jarrett Stidham lehet majd akire építenek, míg a Buccaneersnél a támadósort erősítették meg. Utóbbi esetében kiemelendő Tyler Johnson, aki Minnesota egyetem elkapója volt eddig, két év alatt pedig 25 TD-t hozott össze.

Képforrás: Kitv/Usatoday/Rodger Sherman - Twitter