MLB  Baseball Amerika

Magyarországon nem sok baseballt láthattak a nézők eddig, viszont a Sport TV egy új korszakot nyitott az idén. 2020-tól náluk található az MLB. Íme pár dolog a sportágról és az amerikai ligáról. 

 

Habár itthon nincs valami túl nagy hagyománya ennek a sportágnak, ehhez nagyban hozzájárult, hogy sokáig nem volt látható a TV-ben. A szabályok elsőre bonyolultnak tűnhetnek, de elég gyorsan meglehet érteni, ehhez pedig több segítséget is találhatunk. A három kommentátor Bartha Zoltán, Méhes Gábor és Haraszti Ádám közül, itt van például utóbbinak a videója, amiben nagyon rövid magyarázatot kapunk a játék alapjaihoz.

Kezdetek:

A játékot magyarul bázislabdának lehetne fordítani, de ez nem terjedt így el a köznyelvben, itthon is maradt mindenki az eredeti elnevezésnél. A kezdetek az 1700-as évek közepére tehetőek, de az első komplett szabálykönyv 1845-ben jelent meg a források szerint. Az első amatőr meccseket az amerikaiaknál bonyolították le, sőt 1857-ben a baseball játékosok nemzeti szövetsége is itt alakult meg, 1871-re pedig szintén az Egyesült Államokban jött létre az első professzionális liga.

Igazán profi szintről főleg, ha az üzleti oldalt nézzük, 1875-től lehetett beszélni, mikor létrejött a National League, majd ennek ellensúlyozására az American Association. A két szervezet nem rivalizált, inkább megállapodásokat kötött, de ezekkel a játékosok voltak elégedetlenek, így több próbálkozás is született saját ligák létrehozására. Ezek közül az 1901-es American League vitte a legtöbbre, mivel a legjobbak átigazoltak hozzájuk. Ez fordulópont volt, mert 1903-ban az AL és az NL egyesüléséből jött létre az, amit ma csak úgy ismerünk, hogy Major League Baseball.

Az első nagyobb létszámemelkedést 1960 után lehetett tapasztalni, mivel a délen és nyugaton fekvő nagyvárosok is szerettek volna saját csapatot alapítani, így Continental League néven saját sorozatot indítottak, amely nem volt hosszú életű, de ilyen szempontból eredményesnek bizonyult.

Bár Amerikában bontakozott ki igazán ez a játék, nem csak ott vált igazán népszerűvé, sőt jó ideig olimpiai sportág is volt, akárcsak rokona a Softball. Utóbbi, ha nagyon egyszerűen akarjuk elmagyarázni, akkor leginkább abban különbözik, hogy nagyobb labdával és kisebb pályán játsszák. 1996-ban Atlantában került fel a nyári játékok programjára, a baseball viszont már a 92-es barcelonai olimpián is szerepelt, egészen 2008-ig, mind a kettő Pekingben volt látható utoljára. A győztes és dobogós válogatottak listája elég jól megmutatja, mely országokban tudott még sikeres lenni ez a sport. Japán, Kuba, Dél-Korea, vagy éppen Ausztrália is olyan nemzetek ahol szeretik ezt a játékot.

Játékosbörze:

Lévén, hogy egy Major ligáról beszélünk megvannak az olyan sajátosságok mint az NBA, NHL, vagy az NFL esetében. Ilyen a Draft is, amit itt nyáron tartanak meg, és a többitől sokban különbözik. Abban még megegyezik, hogy az előző évi sorrendet fordítják meg a csapatok választásánál, viszont itt kb. 40 körből áll az esemény, szemben mondjuk az NFL-el, ahol csak hétből.

Akiket választani lehet, azok akik végeztek a középiskolában, vagy már vannak legalább 21 évesek és minimum harmadévesek az egyetemen/főiskolán, esetleg közösségi főiskolán tanulnak.

A baseball filmek:

Ha máshonnan nem is, de a mozifilmekből biztosan hallott az ember a baseballról. A vígjátékok esetében emlékezetes alkotás a Mr. baseball, amiben Tom Selleck a liga egyik legjobbját játssza, aki jó pénzért mondván úgy is könnyű dolga lesz, elmegy Japánba játszani. A Mr.3000 is egy szórakoztató baseball film, amiben a Bernie Mac alakította Stan Ross pályafutása során 3000 pontot tud ütni, majd ezek után bejelenti visszavonulását és sikeres üzletember lesz. Később viszont kiderül, hogy 3 ütése érvénytelen volt, ezért 47 esztendősen, csak, hogy bekerüljön a halhatatlanok közé, visszatér a pályára.

Komolyabb témájú filmek közül mindenképp ki kell emelni, a Pénzcsinálót Brad Pittel, ami a Moneyball című könyv alapján íródott. A történet egyébként igaz, Billy Beane az Oakland Athletics-nél gyakorlatilag megcsinálja a lehetetlent, a nagy csapatokhoz képest minimális pénzből összerak egy olyan együttest, amely rekordot döntött, és 2002 őszére zsinórban 20 meccset nyert meg. A film talán legemlékezetesebb mondata: „Hogy hagyhat valakit hidegen a baseball?”  

Szintén ebbe a kategóriába sorolható még a Micsoda Csapat, amely a 40-es éveket és a női csapatok megalakulását mutatja be, illetve ott van még a Baseball Álmok. Utóbbiban a főszereplőnek látomása lesz, ezért egy kukoricaföldből baseball pályát csinál, majd korábbi játékosok szellemei jelennek meg előtte.

De ha már látomás, akkor meg kell említeni egy tulajdonképpen beteljesült jóslatot a Vissza a Jövőbe 2-ből. Amikor Marty Mcfly elutazik 2015-be, értetlenül áll azelőtt, hogyan bajnok lett a Chicago Cubs. Ugyan nem azzal és akkor játszotta a World Series-t a csapat, mint ahogy a filmben gondolták, viszont egy évvel később 108 év után ismét bajnok lettek. Bob Gale aki a forgatókönyvet írta akkor úgy volt vele, hogy a legképtelenebb dolgot hozza össze, ám ha kicsit csúszva is, de bejött a tipp.

Új nevek a listán:

Az MLB-ben két főcsoportban vannak a csapatok, de ezeken belül további három csoportra oszlanak meg (kelet, közép, nyugat). Az alapszakasz után a bajnokság rájátszása három részes, a Division series, a Championship series és persze zárásként a World Series. A 3-3 csoportgyőztes mellett még két Wild Card hely kiadó, ők egymással mérkőznek meg a nyolc közé jutásért, de persze végig két főcsoportra elosztva. A Divison-ből lehet bejutni a főcsoport döntőkbe, vagyis a Championship-be, majd ezek győztesei között dől el az MLB bajnoki címe. A szabadkártyás meccsek után, a Divison-ben már három, a további szakaszokban pedig négy győzelem kell a továbbjutáshoz vagy a végső sikerhez.

A bajnoki címeket tekintve New York városa járt talán a legjobban. A Yankees toronymagasan a legsikeresebb ebből a szempontból, hiszen 40 alkalommal kerültek döntőbe, ebből pedig 27-et nyertek meg, de rajtuk kívül ebben a városban a Mets még kétszer tudott nyerni. Ide kell még venni a Giants-et is 8 sikerrel, ám apró szépséghiba itt, hogy ők még 1958-ban átvitték a csapatot San-Franciscóba, mindenesetre ők az ötödik legsikeresebbek. Előttük ott van még a St.Louis Cardinals 11, az Oakland Athletics (korábban Philadelphia és Kansas) valamint a Boston Red Sox pedig 8-8 győzelemmel.

Az előző évtizedben a Giants volt a legjobb, mert háromszor is a csúcsra jutottak, de olyanok is akadtak, akik először értek el idáig, a Houston Astros 2017-ben, míg a tavalyi szezonban a Washington Nationals került fel erre listára. Érdekesség, hogy a World Series-ben pont ez a két csapat találkozott 2019-ben, a győztes ráadásul történelmet írt azzal, hogy úgy lett bajnok, ami a Major Ligákban még korábban soha nem fordult elő, vagyis a döntőben hazai pályán nyeretlenül.

Képforrás: Pixabay