BL Labdarúgás UEFA

Az idei az első nyolcas döntő a Bajnokok Ligája történelme során és a szokatlan lebonyolítás, szokatlan dolgokat hozott magával. Jöjjön 5+1 érdekesség az idei BL szezon lezárásáról.

 

1.Új lebonyolítás:

Idén semmi sem a szokványos ezt jól tudjuk, így jöhetett létre ami korábban még sosem volt, hogy a BL play-off nagy részét egy helyszínen zavarják le, ráadásul minden egy meccsen dőlt el. Ami az eddigi formátumokat illeti, volt idő amikor még nem is volt csoportkör. Kezdetben csak egyenes kiesés volt, az egyébként megszokott oda-visszavágós rendszerben, majd ezt váltotta a 16 csapatos csoportkör, amit követett előbb egy 24, majd később a ma is használatos 32 fős verzió. Utóbbihoz tegyük hozzá, hogy a 2000-es évek elején az első csoportkört követte egy második is, ami a nyolcaddöntőt váltotta ki és ez egészen a 2004-2005-ös szezonig így volt.

Ami a döntőket illeti, azokat mindig is semleges helyszínen bonyolították le, eddig viszont csak egyszer volt korábban Portugáliában, 2014-ben. A helyszín ugyanaz volt mint idén, az Estádio da Luz Lisszabonban, ahol a Real Madrid 4-1-re győzte le hosszabbításban a városi rivális Atléticót.

2.Messi vagy Ronaldo nélkül:

Se a Juventus, se a Barcelona nem jutott tovább a nyolc közül, ami egyrészt azért is érdekes, mert az előző évtizednek meghatározó csapatai voltak, másrészt pedig azért mert Cristiano Ronaldo és Lionel Messi jelenlegi csapatairól beszélünk. Utóbbi mondjuk nem is játszott máshol pályafutása során, de ebben nem ez a lényeg, sokkal inkább az, hogy a 2004-2005-ös szezon volt az utolsó olyan, mikor nem volt ott valamelyikük csapata az elődöntőben.

Igaz ez kissé hihetetlenül hangzik, de az elmúlt 15 év nagy részében erről a két emberről beszéltek a legtöbbet, ez idő alatt pedig ketten együtt elvittek 11 aranylabdát és nyertek 9 Bajnokok Ligáját. Igaz míg Messi csak a Barcával, addig a portugál játékos ezt a Manchester United és a Real Madrid színeiben tette, a Juventus viszont még nem ért vele a csúcsra.

Hogy milyen régen volt már az a 2005-ös év arra jó példa, hogy ez a dal is akkoriban lett kiadva:

3.Dávid és Góliát csatája:

Ahogy haladtak az események, kezdett úgy kinézni ez a torna, mintha a kicsik és a nagyok csatáját látnánk. A legjobb nyolc közé bejutott ugyanis az Atalanta, amely rengeteg embernek vált ezen idő alatt szimpatikussá és nem sok hiányzott ahhoz sem, hogy az elődöntőt is elérjék.

Ott volt még másik két csapat amelyikre nem valószínű, hogy sokan fogadtak volna a szezon elején, mégis a legjobb négy közé jutottak. A Red Bull Leipzig helyzete azért is érdekes, mert ezen a néven és ebben a formájában a csapat 2009 előtt még csak nem is létezett, de az energiaitalos cég hathatós támogatása meghozta az eredményt. Nem csak a Bundesliga egyik legerősebb csapatáról beszélhetünk most már, de innentől kezdve az európai kupaporondon is komolyabban vehetik majd őket.

Az Olympique Lyon-t is ki kell emelni, hiszen nem tartoztak a legesélyesebbek közé, mégis kiejtették a papíron erősebb Manchester Cityt. A Bajnokok Ligájában, azért voltak időszakok amikor stabilan az egyenes kieséses szakasz résztvevői voltak, azonban elődöntőt utoljára 2010-ben játszhattak és a sors furcsasága, hogy akkor is a Bayern München volt az ellenfelük. Ezúttal megúszták egy 0-3-al, a legutóbbi elődöntőben négyet kaptak.

Bár elvben nem rendelkeznek olyan erős kerettel, mint mondjuk a két döntős csapat, esetleg a korábban kiesett nagy nevek, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy mindhárom csapat top ligákból (olasz, német, francia) érkezett.

4.A PSG először döntőben:

A Paris Saint-Germain életében 2011 hozta meg a nagy változást, amikori új tulajdonosa lett a klubnak. Ettől kezdve ugyanis egy igazi sikerkorszak kezdődött meg, legalábbis Franciaországon belül mindenképp. Ekkora háttérrel és látván az otthoni sikereket nyilvánvaló elvárás a BL trófea, ám ennek még csak a közelébe sem tudtak kerülni az előző évtizedben.

Arra, hogy ez a csapat elődöntőt játsszon szintúgy régen volt példa, 1995-ig kell visszamenni, olyan pedig még nem volt eddig, hogy két francia csapat is elődöntős legyen. Mindenesetre most úgy nézett ki, hogy meglehet a lehetőség a BL győzelemre, ehhez viszont legalább az egyik helyzetüket gólra kellett volna váltani, ami ezúttal nem sikerült.

5.Veretlenül megnyerni:

Az eredményeket megnézve, a két legerősebb csapat jutott be a fináléba, amelyet végül a Bayern tudott megnyerni, ami viszont több érdekességet is hozott magával. A győztes góljuk melyet Kingsley Coman fejelt be, az 500. volt a BL-ben , olyan is 13 éve volt utoljára, hogy a döntőben csak egy találat szülessen, olyan viszont még egyszer sem, hogy valaki veretlenül csinálja végig az egész sorozatot.

Nemcsak a furább lebonyolítás, vagy a sűrűbb naptár miatt marad emlékezetes ez a szezon a bajoroknak, igazán jól alakult számukra minden. Bundesliga győzelem, Német Kupa siker és a BL trófea, melyet már hatodik alkalommal szereztek meg történetük során.

+1 Egy kanadai Európában:

Sok statisztikai dolgot kilehetne még emelni a döntő kapcsán, arról viszont kevés szó esett, hogy Alphonso Davies volt az első olyan kanadai nemzetiségű játékos, amelyik Bajnokok Ligája döntőt játszhatott. Eredetileg ghánai születésű, szülei pedig libériaiak, de még öt éves korában a családjával Kanadába költözött. Még csak idén lesz 20 éves, azonban nem ez az egyetlen rekordja, az MLS-ben a Vancouver Whitecaps tehetsége volt és a liga történetében ő volt az első 2000-es években született játékos mely pályára léphetett. Korábban már a kanadai válogatottban is bemutatkozott, a német klub pedig 2018-ban csapott le rá.

Képforrás: UEFA Champions League - Twitter