Bundesliga Labdarúgás

Június 16-án a Ferencváros és a Bayern München is megszerezte hazája bajnoki címét. Előbbi már tavaly, utóbbi viszont most tudott fellépni a harmincasok klubjába, ám a bajoroknak mégis négy csillag található a címerük felett. Íme pár érdekesség ezzel kapcsolatban.

 

Egy címet is nehéz megszerezni, nem hogy megvédeni, az pedig még inkább tiszteletre méltó, ha valaki saját hazájában ennyire sokszor az élen tud végezni. A bevezetőben említett két csapat ezt már elmondhatja magáról, ahogy azt is, hogy a címerük felett csillagokat viselnek, melyek a megnyert bajnoki címekhez kapcsolódnak. Sok helyen megszokott, hogy tízesével tűntetnek fel egy ilyet, vagyis minden tízedik bajnoki serleg után, ám ez nem mindenhol van így.

A dolog Olaszországból indult, ahol mai napig egyedül a Juventus mondhatja el magáról, hogy tripla csillagot tűntethet fel a címere felett és ami azt illeti az ötlet is a torinói csapattól származik. Egészen pontosan Umberto Agnelli találta ki, aki 1955-től hét éven keresztül volt a klub elnöke. Az Agnelli család életében nem csak a FIAT vállalat, hanem a Juventus csapata is mindig fontos szerepet játszott, olyannyira, hogy a jelenlegi elnök Andrea Agnelli, már a negyedik ember a családból, aki elfoglalja ezt a pozíciót nagybátyja Giovanni, a nagyapja Edoardo és persze az édesapja után.

A Juve mezére az 1958-as győzelem után került fel az első csillag, melynek az ilyenfajta szimbolikáját máshol is használni kezdték, így például Magyarországon is találunk olyan csapatokat melyek rendelkeznek ezzel a dicsőséggel. Nálunk a Ferencvárosnál három, az MTK és az Újpest esetében kettő, míg a Budapest Honvédnál egy csillagot fedezhetünk fel.

A Bayern esetében az eddigi négy annak köszönhető, hogy Németországban másképp kezdték el számítani ezeket. A DFL-nek, vagyis a Német Labdarúgó Ligának saját szabályai vannak erre vonatkozóan. E szerint az első csillagot három, a másodikat öt, a harmadikat tíz, míg a negyediket húsz megnyert bajnokság után adják oda. Ezekhez hozzá kell tenni, hogy ebbe kizárólag a Bundesliga sikerek számítanak bele, a korábbiak nem, ami persze azoknak a csapatoknak melyek korábban voltak sikeresek nyilvánvalóan nem tetszett.

Ennek kiküszöbölésére jött az a döntés, hogy azok a csapatok akik a harmadosztályban vagy lejjebb szerepelnek, figyelembe vehetik a korábbi győzelmeket is a csillagoknál és használhatják egészen addig, míg másodosztályba vagy az élvonalba nem kerülnek.  

A Bundesliga elnevezést egyébként az Osztrák első osztályra is használják, hiszen mindkét országban a legmagasabb szintet jelenti. A németeknél 1963-tól létezik, ami az NSZK korábbi területi felosztású bajnoki rendszerét váltotta le, így létre jött egy új egységes nemzeti liga. Ha pedig erről van szó, meg kell említeni, hogy bár ez a Bayern harmincadik győzelme összességében, ebből 29-et szereztek a Bundesligában.

Vannak olyan csapatok Európában melyek a saját nemzeti bajnokságukban már a harmincasok táborát is elhagyták és ennél is feljebb tudtak lépni. Jelenleg mikor ez a poszt kikerül, összesen tizennégy olyan együttes van amelyik elmondhatja magáról, hogy legalább harmincszoros bajnok, ezek közül hárman már az ötvenet is elérték vagy átlépték (Rangers, Linfield, Celtic), illetve ott van az Olympiacos amelyik negyven felett jár.

Ami a többieket illeti, az Anderlecht, vagy az Ajax már biztosan nem gyarapítja a bajnoki címeinek számát idén. Előbbinek egyébként sem lett volna reális esélye rá idén, ráadásul a bajnokságot le is zárták a koronavírus miatt, utóbbi esetében pedig hasonló a helyzet, ám a belgákkal ellentétben a hollandoknál nem hirdettek bajnokot. Az Ajaxnak egész álomszerű szezonja volt tavaly, hiszen otthon amit lehetett besöpörtek, plusz még BL elődöntősök is voltak. Az idei évben viszont az európai kupákban sem alakultak jól a dolgok és bár a tabella élén álltak, a bajnokságot sem tudtak megnyerni így.

Íme a lista, azokról akik legalább harmincig jutottak:

54 Rangers (Skócia)
53 Linfield (Észak-Írország)
51 Celtic (Skócia)
44 Olympiacos (Görögország)
37 Benfica (Portugália)
35 Juventus (Olaszország)
34 Anderlecht (Belgium)
34 Ajax (Hollandia)
33 Sparta Praha (Csehszlovákia/Csehország)
33 Real Madrid (Spanyolország)
32 Rapid Wien (Ausztria )
31 CSZKA Szófia (Bulgária)
31 Ferencváros (Magyarország)                                                                                                                         30 Bayern München (Németország)

Képforrás: Bayern München - Twitter