Jön a december és ha azt hiszed, hogy az év vége közeledtével nem lesz mit nézni a TV-ben, mármint élő sportesemény szempontjából, akkor nagyot tévedsz! Van néhány esemény amik hagyományosan ebben az időszakban kerül megrendezésre.

 

Itt a tél, szép lassan megérkeztek a hideg téli éjszakák. Nem azaz időszak van már, amikor annyira kimászkálna az ember, inkább kuckózik be a TV elé és néz sorozatokat, meg különben is jönnek az ünnepek…

Gondolod ezt te! De a helyzet az, hogy egy vérbeli sportrajongó nem a Reszkessetek Betörők első két részére (a harmadik egy hulladék, már bocsánat) kíváncsi karácsonykor körülbelül kétszázadjára vagy még ki tudja hányszor adták le a 90-es évek vége óta.

Darts VB:

Kb. akkor tájt, mikor a női kézi VB-nek vége lesz, elindul egy nagy decemberi őrület, ami nélkül lassan nem is nagyon van ünnepi időszak. Jön a darts VB!  Abból is a PDC világbajnoksága, ugyanis tudni illik két nagy szervezet van a sportágon belül amelyik ilyen tornákat tart, a BDO és a PDC. A népszerűbb és hangulatosabb tornákat utóbbi tartja és ide tartozik ez is amit hagyományosan december közepén kezdenek el és január elején fejezik be.

Habár konkrétan karácsonykor nem játszanak, azért a körül jó ezt az őrületet nézni. És igen őrületnek lehet nevezni, mert gondoljuk csak végig a körülményeket.  A világ legjobbjai (beleértve ezzel azokat is akik selejtezőn kerülnek be a főtáblára) játszanak, bevonulnak egy zenére kb. olyan szituban mintha egy WBO boksz világbajnoki övért mérkőznének meg.

Mindenki megvan bolondulva énekel, ugrál a sörpadok körül és egy képregény találkozó meg az ovis farsang ötvözete ahogy beöltöznek különféle jelmezekbe az emberek. Tényleg kiváló, ráadásul a helyszínen az eseményeket közvetítő SkySports ezzel kapcsolatban még adja is a nézők alá a lovat, mert ilyenkor napi szinten díjazzák a legjobb jelmezeket vagy a legjobb táncmozdulatokat stb… 

Ráadásul az idei promó is erős lett:

Ami pedig a mezőnyt illeti: mindenképpen ki kell emelni az egyik legjobb hollandot, aki az utóbbi időszakban igen rosszul teljesített, aztán hirtelen bejelentette a visszavonulását, majd úgy döntött a szezon végéig azért mégis folytatja. Na ő Raymond van Barneveld, akinek tehát ez lesz az utolsó világbajnoksága.

Ott van aztán egy másik holland, a dobógép, Michael Van Gerwen, aki ha csak a VB címeket nézzük már így is a második legsikeresebb játékos, három végső győzelemmel a háta mögött. Eddig egy VB döntőt sikerült elbuknia, még a legelsőt amit játszott Phil Taylor ellen, de Taylor akkor már sokadszorra nagy formában volt és amúgy is egy élő legenda, szóval ez így talán még szebb ez a sztori.

Van Gerwen idén is nagy formában van megnyerte a Premier League-et, ami ma már nem az egyetlen olyan nagy tornája a szervezetnek amit a TV is közvetít, de talán erre figyelnek a VB után a legtöbben oda, annál is inkább, hogy ez általában februártól megy tavaszig. Van Gerwen ezt zsinórban negyedik alkalommal, összességében meg ötödször tudta elvinni.

Akit most másik nagy esélyesnek tartanak mellette, az Gerwyn Price, aki legutóbb a Players Championshipen is méltó ellenfél volt előbb emlegetett holland riválisával szemben.

Ott lesz idén is a nagy öreg Paul Lim is, aki hatalmas közönség kedvenc. A szingapúri bácsi 65 éves, korából kifolyólag is kitalálható, hogy régóta űzi az ipart, alapvetően a közönség is tiszteli és becsüli, általában énekelik is a nevét sokszor, 2013 óta minden világbajnokságon ott volt és az idén sem marad ki.

A darts Magyarországon is egyre népszerűbb az utóbbi években, a világbajnokságot, főleg a döntőt is kifejezetten sokan követik, a Sport TV pedig egyre több mindent kezdett el közvetíteni. A VB-t teljes egészében láthatjuk majd idén is, ami igazából már a következő év is, hiszen hivatalosan ez a 2020-as világbajnokság, mivel akkorra ér véget, függetlenül attól, hogy még az év végén indul be a buli.

NBA és NFL az ünnepek alatt is:

És ha már Sport TV. Az ünnepi időszak körül, meg úgy télen bőven van miből szemezgetni náluk és ez nemcsak a dartsot érinti, hanem a hagyományos amerikai bajnokságok közül is két nagyon népszerűt. Itt konkrétan az NFL és az NBA lesz a téma.

Az NFL-ben ilyenkor indul be igazán az élet, hiszen a szezon elején még előfordul, hogy vannak úgynevezett szabadnapos csapatok, akik nem játszanak egy-egy fordulóban, de ez a fajta forgás is véget ér egy idő után.

Az ünnepek körül lesznek még fordulók, magyar idő szerint december 21-22-23-ra és 24-re virradóra is lesz mit nézni, sőt a két ünnep közötti időszakban is akad majd szemezgetni való, hiszen az alapszakasz is akkortájt ér majd véget, január elejétől már jön a rájátszás.

Ami pedig az NBA-t illeti. Az Észak-Amerikai profi kosárlabda bajnokságban már hagyomány, hogy konkrétan karácsony alatt is játszanak, úgy hogy amennyiben valaki nagy rajongó, netán unná az összes olyan filmet, amiben megjelenik a mikulás, kiderül valakiről, hogy a mikulás az apja, vagy a fia vagy a nagynénje, akkor íme néhány nagyon jó meccs.  

Az NBA karácsonyi ajándéka ugyanis egy Los-Angelesi derbi, a Clippers és a Lakers fog összecsapni, valamint lesz Denver Nuggets-New Orleans Pelicans, a Philadelphia 76ers-Milwaukee Bucks, a Golden State Warriors-Houston Rockets és a Toronto Raptors-Boston Celtics találkozó. Persze addig még van idő és játszanak is addig rendesen, de ha csak azt megnézzük, hogy a városi derbi két résztvevője milyen formában van, tuti, hogy szép karácsonyunk lesz.

A Lakers jelenleg egyébként vezeti főcsoportját, a Clippers a harmadik, de pl. a másik oldalt a címvédő Raptors a második, míg a Celtics a negyedik és még lehetne itt mondani a kedvcsinálókat.

Premier League az ünnepek alatt is:

Ha van még olyan hagyomány amit nem cserélnénk el, akkor azok a Boxing Day mérkőzések. Angliában és világszerte mai napig pokoli népszerű a bajnokság, márpedig a december 26-i meccsek hagyománnyá váltak és már gyakorlatilag a családi program része sokaknál.

Maga a Boxing Day elnevezés onnan ered elvileg, hogy a gazdagok ilyenkor ajándékozták meg a személyzetüket és az elnevezés arra a dobozra utal, amiben ezeket kapták. Nekünk és valószínűleg sokaknak pedig ez a focival kapcsolódik össze.

Volt amúgy egy időszak amikor 25-én is tartottak mérkőzéseket (1957-ig), de végül maradtak a 26-i dátumnál. Idén egy találkozó kivételével (Wolverhampton – Man.City) egy teljes fordulót lezavarnak aznap, amiből a jelenlegi tabellát megnézve nagyon kiemelkedik a Leicester – Liverpool találkozó.  

Az első két helyet foglalják el, a Liverpool van most az élen egy jelentősebb előnnyel, de hosszú még ez a szezon, márpedig egy ilyen meccs nagyon sokat tud számítani.

A Leceisterrel kapcsolatban egyébként hasonlónak tűnt a helyzet a 2016-os bajnoki cím után, mint a többi kiscsapattal amelyik nagy sikert ért el, szóval, hogy egy slágeres előadókká váltak, aztán már nem is jöttek úgy az eredmények, pl. azért mert ilyenkor azért a jó játékosokat viszik el a nagyok mint a cukrot. Idén viszont más a helyzet és még ki tudja hol a vége.

Az újévi meccsek sem szokatlanok és ott is hasonló a helyzet, ráadásul a darts VB döntője is aznap van, szóval ha rossz lesz a szilvesztered, másnap vigasztalódhatsz ezekkel, ha meg jól telt, akkor hajrá, ezekkel ki lehet józanodni vagy amit akarsz.

Labdarúgó Klub VB:

Ez is mindenképpen említést érdemel, hiszen ha év vége, meg foci, akkor Klub VB. Ráadásul a mostani rendszerben már majdnem utoljára. 2021-től ugyanis hála az égnek változik a lebonyolítás. Addig ugyanis rendben, hogy a különböző kontinensek győztesei csapnak össze, de az mondjuk kicsit igazságtalannak érződik, hogy pl. a Bajnokok Ligája győztese egy Világbajnokságon rögtön az elődöntőben kezd.

Szóval, ha ez egy szuperkupa döntő, akkor rendben, hogy ilyen hamar fináléban vagy, de amúgy elég furán jön ki. Mindenesetre, most Európából a Liverpoolra vár a feladat, hogy a világ legjobbja legyen hivatalosan is.

Az idei helyszín Katar lesz, jövőre is ez marad aztán jön az új éra, ahol már nem 7 csapat küzd majd, hanem egy 24 csapatos tornát bonyolítanak le, először majd Kínában. 

Ami az idei csapatokat illeti: a selejtezőkben indul az Asz-Szadd és a Hienghène Sport , a negyeddöntőben jön a Monterrey, az Espérance de Tunis és az Al-Hilal, majd az elődöntőkben érkezik meg a két legnagyobb, a Flamengo és a Liverpool. 

A fentebb felsorolt dolgok tehát nem új keletűek, hagyományuk van. Ám, ha valaki eddig nem tudott róluk érdemes valamelyik közvetítésbe belenézni, mert a sok szokványos TV műsor és egyéb program mellett ad egy kis változatosságot, plusz ez is egy jó családi program lehet adott esetben.

Képforrások:harrowdarts/sportomg/90min.com