F1 PL Darts

Az Esport felvirágzott idén tavasszal és ez hatással volt a sportközvetítésekre is. Olyan embereket is láthattunk a képernyőn, akik eddig sokaknak ismeretlenek lehettek.

 

2020-ban gyakorlatilag amit lehetett halasztottak vagy töröltek, mivel a járvány miatt még nézők nélkül sem lehetett a szokásos eseményeket megtartani. Egyre több olyan bajnokság jelent meg, amit eddig nem láthattunk és nem csak az Esportban. A dartsról például kiderült, hogy az internetnek hála, otthonról is lehet éles meccseket játszani, sőt ebből TV-közvetítést csinálni.

A sportélet közben szépen lassan újraindul, viszont az előbb említett időszakban ezeket a közvetítéseket ugyan itthonról hazai kommentárral nézhettük és hallhattuk, ám a képeken az eredeti kommentátorok és műsorvezetők is feltűntek, akik sokaknak valószínűleg új arcok voltak.

F1 Esport:

A britek már jól ismerhetik a virtuális versenyek házigazdáját Tom Deacont. Hallható volt már rádióban a BBC-nél, nem egy televíziós műsört vezetett már, és komikusként is számon tartják, mivel nyomott pár stand up-ot a Comedy Central csatorna műsoraiban is. A sporttal és az Esporttal való kapcsolata pár éve kezdődött. 2012-től labdarúgással is foglalkozott a Youtube-on a Copa90 csatornán, ahol Eurofans néven látogatott el különböző európai csapatok meccseire. Itt általában a szurkolókkal találkozott és a várost járta körbe, érdemes amúgy ránézni, nagyon jó kis videók születtek ebből.

2017-ben volt az első igazi nagy eseménye az F1 Esportsnak és ennek már ő volt a házigazdája, de igazából 2014 óta foglalkozik ezzel műsorvezetőként, akkor a videogame nationt vezette a Ginx TV-n.

Vele szemben szokott ülni szemben az asztal túl oldalán Natalie Pinkham és nem véletlenül. Bőven van már tapasztalata a száguldó cirkusz világából, 2011-ben a BBC Radio 5-nek dolgozott, majd egy évvel később mikor a Sky-hoz kerültek a közvetítési jogok, ő is ment. Azóta ráadásul nem csak pitlane riporterként tevékenykedik, hanem például az F1 show nevű kísérőműsornak is házigazdája volt és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ezt megelőző években is több sporteseménynél közreműködött.

A versenyek két kommentátora, Matt Gallagher és Alex Jacques.  Mikor elindultak a VirtualGP közvetítései, talán előbbi ugorhatott be az F1 rajongók számára a leghamarabb. Pár éve már a versenyekre is elutazik és sokan ismerhetik a WTF1 blog miatt. Utóbbit Tom Bellingham alapította azzal a céllal, hogy összehozza az új generációs rajongókat, akik inkább a közösségi médiában tájékozódnak.

F1 PL Darts

A terv végül olyannyira összejött, hogy azóta hatalmas rajongótáborral rendelkeznek és a Car Throttle, meg is vette a márkát 2017-ben. A csapat humorérzéke mindig is nagyon jó volt és rengeteg rajongót szereztek az évek alatt. Ami Mattet illeti, xMattyG1 néven futott a csatornája, amiben az F1-es játékokkal foglalkozott, a későbbiekben pedig WTF1 Youtube videóiban tűnt fel.

A közösségi média legjobb mémeit összegezte általában, illetve visszatérő elem volt a videók végén amikor egy levegővel próbálta meg felsorolni az aktuális futam végeredményét. Azóta a WTF1 videói mellett többek között az F1Esports rendezvényein tűnik fel, jelenleg pedig egyik kommentátora a versenyeknek.

Jacquest a közvetítésekben kevesebbet látni, hallani viszont annál inkább. A virtuális versenyek mellett leginkább az utánpótlás szériákból lehet ismerős, alapvetően az F2-es és F3-as versenyeknek a kommentátora, ha pedig beindul a szezon lesz még egy bajnokság, amit majd vele lehet azonosítani, miután a női versenysorozat, a WSeries hivatalos kommentátora is lesz.

Darts Home Tour:

A PDC indította útjára a sorozatot, mely a napokban zárult le Nathan Aspinall győzelmével. A lényeg, hogy mindenki a saját táblájára dobált, a saját otthonából, a dobások összegét pedig mindenki becsületi alapon mondta be. Ehhez viszont kellett valaki, aki moderálja ezt az eseményt, így tehát a házigazda és a kommentátor szerepét töltötte be egyszerre Dan Dawson.

F1 PL Darts

Lényegesen kevesebbet láttuk eddig, mint mostanság, amikor szinte nap mint nap feltűnt a képernyőn. Amit tudni kell róla, hogy egyébként is szokott közvetíteni, valamint ő a szervezet online riportere is, továbbá újságíróként is tevékenykedett Nagy-Britanniában. Ahogy egyszer egy interjúban elmondta, minden lehetőséget megragad ami a dartsszal kapcsolatos munkákat illeti, de abból a beszélgetésből egyébként az is kiderült, hogy Phil Taylort tartja minden idők legjobbjának.

Premier League Invitational:

Labdarúgást is maximum virtuálisan láthattunk sokáig, a PL pedig ki is használta ezt. A meccseket a FIFA 20-ban nyomták, egyenes kieséses rendszerben, minden PL csapat részt vett, ezek mindegyikét pedig egy saját játékosuk képviselte. A bajnokságnak két házigazdája volt, Adam Smith és Joe Thomlinson, akiket a britek már jól ismerhetnek. Smith egy ismert műsorvezető és a népszerű Soccer AM nevű műsor egyik arca, Thomlinsonnal pedig egyébként is kollégák, ketten együtt vezetik a Sky Sports Saturday Social című műsorát. A televíziózás mellett van saját Youtube csatornája is, ahol többnyire labdarúgással kapcsolatos tartalmakat oszt meg, valamint a műsorok hátterébe enged betekintést.

Thomlinson a Sky műsora mellett az egyik tagja a Football Daily nevű Youtube csatornának, amely már több mint 1,7 millió feliratkozóval rendelkezik, de hozzájuk tartozik az Euro Football Daily is, 379 ezer követővel. Házigazdaként ők ketten tevékenykedtek, valamint az interjúkat is ők készítették a résztvevőkkel és a kommentátorok véleményét is kikérték. Ha pedig már itt tartunk, róluk se feledkezzünk meg.

F1 PL Darts

Vannak ugyanis olyanok, akiknek a hangja alapján előbb beugrik a nevük, mint mikor meglátjuk őket.  Brandon Smith és Richard Buckley pont ilyenek, hiszen 2017 óta a hivatalos hangjai a FIFA játékoknak, így abszolút adta magát, hogy a Premier League Esport meccseit is ők ketten közvetítsék. Tévés szereplésből sem ez volt az első nekik, hiszen pl. a FIFA eWorld Cup 2018-as és 2019-es nagy döntőit is ők kommentálták.

Richard az egyetem után kezdett el foglalkozni ezzel a szakmával, ezután rádióban is szerzett tapasztalatot, Brandonnal együtt pedig a Twitchen kezdtek el egy FIFA bajnokságot közvetíteni, amikor jelentkeztek a kommentátorok kupája nevű versenyre. Az ötlet jó volt, hiszen azóta hallani lehetett őket a Sky mellett a BT Sportson is, illetve a játék hangjai lettek. A népszerűségük egyre nagyobb, a karrierjük pedig felfelé ível.

Képforrás: Francisco Aure - Twitter/Youtube/Metro