Darts PL PDC BDO

Sokszor felhozzák a dartsban a PDC és a BDO közötti különbséget, előbbi szervezet világbajnoksága alatt, pedig többek között annak vezetője Barry Hearn is többször szóba került.

 

A Sport TV-n december 13. és január 1. ment a PDC darts világbajnoksága, a napokban pedig a BDO VB-je is látható élőben. A kommentátorok és szakkomentátorok sok mindenről beszéltek ez alatt, de többször is felmerült témaként a PDC elnöke és annak munkássága. Nélkül elvileg nem lennének olyanok a darts versenyek, mint ma, szóval mindenképpen érdemes utána nézni a dolgoknak, akár Hearn életművét, akár a két nagy darts szervezet közötti különbségeket vesszük alapul.

Az alap sztorit, ha valaki kicsit is követi a darts eseményeit, akkor talán már tudja, ám mindig vannak új rajongók, plusz valahogy minden évben a két szervezet világbajnokságait megelőzően (mivel, hogy mind a ketten tartanak) felmerül a téma.

A PDC és a BDO közötti különbségek:

Nézzük a lényeget: a BDO a Brit dartsszervezet, amely már a 70-es évektől létezett, köszönhetően Olly Croftnak, aki sok munkát beleölve hozta létre a szervezetet. Itt az idők során rengeteg versenyt hoztak tető alá, amelyek közül természetesen a VB volt a legfontosabb és legjelentősebb.

Viszont: hiába volt eredetileg az a cél, hogy a BDO egy nagyon profizmusról szóló testület legyen, a 80-as évek vége és rákövetkező évtized eleje megtette a hatását, mégpedig negatív értelemben.

Sok verseny ide vagy oda, mivel kizárólag a VB volt a TV-ben, ez nagy anyagi kiesést okozott és már a szponzorok számára sem volt a Darts annyira vonzó. A probléma ezzel legfőképpen az volt, hogy többen már ebből éltek, ez pedig számukra még nagyobb gondot okozott.

A válasz végül 1992-ben érkezett, amikor 16 akkori profi játékos, létrehozta a WDC-t vagyis a Darts világtanácsot. Ők még külön jelvénnyel is megkülönböztették magukat, 94-től pedig már részt sem vehettek a BDO versenyein. 1997-től aztán jogilag is kimondták, hogy minden játékos szabadon választhat, hova csatlakozik, később pedig a WDC megváltoztatta nevét Professzionális Dartsszervezetre (PDC).

Sokáig egyébként nem volt igazán átjárás a két szervezet között, ám az utóbbi időben ennek ellenkezőjét látjuk. Volt aki a BDO-tól jött át a PDC-hez, sőt közös esemény is van, hiszen a Grandslam of Darts nevű versenyen, 8 játékos a brit dartsszövetségtől érkezik.

Mindenesetre a PDC, ha valaki már nagyon profi szinten űzi a sportágat vonzóbb lehet, főleg a jelenlegi helyzetben, hiszen a BDO nem elég, hogy egy jelentős szponzort vesztett, az O2 arénába vissza vitt világbajnokság, bár önmagában nagyon vagányan hangzik, nem igen jött be, hiszen enyhén szólva is kevés belépőt adtak el, így pedig a pénzdíjak is jelentősen csökkentek. *

Hosszú távon érdekes lesz mire mennek, illetve milyen irányba indulnak el.

Barry Hearn:

A játékosokon persze sok múlt, mikor kiváltak és saját szervezetet alapítottak, de az üzteli részét tekintve nagyon sokat köszönhetnek, annak a 71 éves úrnak, akinek még mindig vannak új ötletei. Ő Barry Maurice William Hearn

Sportesemények promótereként nagy tapasztalat van a háta mögött, ugyanis nem a darts volt az egyetlen amivel foglalkozott. Van jelentős tapasztalata a boksz,  a snooker,  a golf, a labdarúgás, de még a horgászat terén is.

Jelenleg is elnöke és tulajdonosa annak a Matchroom Sports nevű cégnek, amelyik foglalkozik  az előbb felsoroltak mellett pl. póker vagy éppen asztalitenisz események szervezésével is. Ezekkel kapcsolatban sokat nyom a latban, hogy átfogó szerződése van a Sky Sportsal. Az útánpótlásról is gondoskodott, hiszen nem egyedül vezeti a céget, fia Eddie is ott van.

Könyelőként is dolgozott a 70-es években (sok más egyéb foglalkozás után), ekkor már céget is alapított és ezekben az időben kezdték el  népszerűsíteni a Snookert, mivel miután divatiparban és az ingatlanfejlesztésben töltött évek után 1974-ben a Lucania Snooker Club elnöke volt, majd a 80-as években sikeresen megalapították jelenlegi cégüket, olyan általuk menedzselt játékosokkal, mint Steve Davis, Dennis Taylor és Jimmy White.

Darts PL PDC BDO

És ha már ennél a sportágnál tartunk, akkor meg kell emlteni, hogy őt választották a professzionális snooker és biliárd világszövetség elnökévé 2009-ben, így egy darabig ezt a posztot is betöltötte, illetve később többségi tulajdont szerzett a World Snooker Ltd-ben ami a a sportág kereskedelmi jogait birtokolja.

Elnöke volt ő a Leyton Orient F.C. –nek is, ami jelenleg az angol negyedosztályban tartózkodik. Bár a hatalmas sikerek elkerülték ezt a csapatot, Hearn nagyszerű üzleti érzéke itt is meglátszódott, mivel egy anyagilag nagyon rosszul álló klubot sikerült stabilizálnia.

A boksszal a 80-as évek végén kezdett el foglalkozni, Frank Bruno és Joe Bugner fellépéseit  promótálta először, 2008-ban a Prizefighter nevű sorozat is az ő nevéhez fűződik és persze ez hol máshol lett volna leadva, ha nem a Sky Sporton.  A cégen belül ma már a fia viszi a boksszal kapcsolatos üzleteket.

Mindezeket felsorolva elmondható, hogy igazán rutinos és nagy játékos a sportesemények üzleti oldalát tekintve és nem mellesleg nagy küzdőszellem. Megélte azt az időszakot is, amikor a 90-es évek elején a csőd közelébe került és 2002-ben egy szívrohamon is túl volt. Később viszont ahogy visszatért, rengeteg pénzt keresett, ma pedig a legnagyobbak között tartják számon.

 Akárhány sportágat és akárhány hasonló karizmatikus egyéniséget figyelünk meg, egy dolog tulajdonképpen mindegyikükről elmondható: mindig tudnak valami újat mutatni. Barry Hearnben pedig még van tartalék, ezt az utóbbi évek is jól mutatják.

Visszatérve ugyanis a dartshoz, érdemes megnézni a vele kapcsolatos híreket és interjúkat. Az utóbbi években látva a BDO helyzetét, 1 millió fontot ajánlott a szervezetnek, hogy mondván megveszi azt, ám ők visszautasították az ajánlatot.

Egy nagyszerű újítás volt a PDC világbajnokságokon, hogy női játékosok is szerepelnek a férfiakkal együtt a tornán, de a tavalyi húzásuk is bejött még ha ez egy kénszer megoldás is volt.

A tavasz egyik legnagyobb darts tornája a Premier League ugyanis 10 játékossal megy, ám ebből nem sokkal a 2019-es évad kezdete előtt Gary Anderson egészségügyi problémák miatt kiesett.  A döntés végül az volt, hogy az alapszakasz minden állomásán egy beugró játékos érkezik a 9 állandó mellé.

Ez egyébként egy sikersztori lett, főleg Aberdeenben, ahol John Henderson meccse alatt valami ritkán látott, őrült hangulat alakult ki. Az ötlet tehát bevált, így most szándékosan csinálják majd ezt, az egyik meghívott pedig persze, hogy a PDC világbajnokságok eddigi legsikeresebb női játékosa Fallon Sherrock lesz.

Darts PL PDC BDOA kis hölgyet 25 évesen nagyon megszerette a közönség, főleg, hogy az első meccsén történelmet írt, ugyanis ezeken a világbajnokságokon még sosem volt olyan, hogy egy női játékos továbbjusson, márpedig ez megtörtént a 2020-as tornán megtörtént.

Az ötlet viszont nem közvetlen Hearntől származik, hanem a főnök szerint Matt Porter találta ki (a PDC vezérigazgatója jelenleg), de megint alkottak valami maradandót, még akkor is, hogy ha eleinte ezt a döntést sokan talán nem értették.

Nyáron készült egy interjú, amiben Hearn sokmindenre kitért, többek között a fentebb említett dologra és arra is mi várható a jövőben. Itt szó esett arról is, hogy a skandináv területek, Kína és Amerika is olyan piacok ahová érdemes terjeszkednie majd a dartsnak.

Utóbbi kettővel kapcsolatban jegyezzük meg, hogy Kínában egy másik nagy hagyománnyal bíró szalonsport, a snooker nagyon népszerű,  az amerikai terület pedig szintén érdekes lehet, hiszen annak a hangulatnak ami a PDC eseményeit jellemzi, valószínűleg az USA-ban is örülnének. Amerikában egyébként állítólag van egy nagyobb TV szerződésük is, de erről többet nem árult el.

A darts tehát él és virul, tör előre, Barry Hearn és csapata pedig úgy látszik továbbra sem pihen. 

Képforrás: Flipboard/Livedarts/moosegazette.net