Formula 1 F1 ItalianGP Monza

A Formula 1-ben rengeteg promó anyagot nyomnak ki a csapatok a közösségi média felületekre egy-egy versenyhétvégével kapcsolatban. Ezek azonban elég menők, szóval érdemes vetni ezekre is egy pillantást.

 

Plakátok, zenék, különféle grafikák, ezek talán a legvagányabbak azok közül amiket az F1-es istállók posztolnak egy hétvége során vagy éppen azt megelőzően. Tulajdonképpen majdnem mindenki előáll valamivel, a legutóbbi futam, az Olasz Nagydíj pedig elég sok mindenkit megihletett. Sokan kötődnek valamilyen formában ehhez a versenyhez vagy az országhoz, jubileumot is ünnepelhettek a hétvégén, az meg plusz jó hír, hogy 2024-ig szerződést hosszabbítottak, szóval pár évig még biztosan láthatunk futamokat Monzában.

Plakátok:

Egyértelműen a Ferrari azaz istálló amelyiknek különösen fontos ez a versenyhétvége . A 70. Olasz GP-t rendezték most, a Scuderia Ferrari pedig 90. évét ünnepli.  A Maranellóiak ezt egész évben hirdetik, annál is inkább, hogy a Philip Morris féle szponzoráció, ami a Misson Winnow féle kampány volt, sok helyen nem felelt meg a helyi jogszabályoknak, így ezért inkább a 90 years felirat jelent meg a helyén. Az idei szlogen egyébként még az Essere Ferrari, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy Ferrarinak lenni. Ez szintúgy feltűnik sokszor.

Ők mostanában képregényekre emlékeztető grafikákkal hangolnak a futamokra, amelyek mindig valamelyik olasz művész kezéből kerülnek ki. A Belga Nagydíjra például Riccardo Torti, ezúttal pedig Gianmarco Veronesi munkáját mutatták meg a rajongóknak. Utóbbi három részben jelent meg az Instagram-on és a csapat legendás pilótái jelennek meg rajta.

Az Alfa Romeo hivatalosan idén tért vissza a mezőnybe gyári csapatként, miután átvették a Sauber helyét, Monza pedig, lévén, hogy egy olasz autómárkáról van szó, nekik is hazai verseny. Az autóikon is az olasz zászló színeit viselik, ami a versenyzők ruháin is visszaköszön, a képregényszerűség pedig náluk is megfigyelhető.

Akik ugyanezt a vonalat követik, az a Red Bull, de őket azokért a szokásos poénos videók miatt is érdemes követni amiket a pilótákkal forgatnak olykor.

Formula 1 F1 ItalianGP Monza

Akik kicsit a régmúltat idézik, az a Mercedes. Az ilyen versenyt hirdető plakátokra mindig jó ránézni, a csillagos márkánál pedig ezt a stílust követik, minden versenyhez kiadnak egy ilyet, amin az adott helyszín egy ikonikus pontját és annak környezetét jelenítik meg. A W09 persze rajta kell, hogy legyen, de mellette állandó dolog még, hogy a kékes-zöldes színek dominálnak.

A Mclarennél sem kicsi a fantázia, de szinte mindig valami mással készülnek. A Hungaroringre például Bíró László rajzával hangoltak, Belgium előtt rajzfilmszerű posztert hoztak össze, a mostani pedig olyan lett, mintha egy mozifilmet akarnának bemutatni.  A Renault-nál elég sűrűn posztolnak, rendesen megpróbálják kihasználni a közösségi médiában rejlő lehetőségeket, plakátok terén pedig általában az adott ország nemzeti színeit jelenítik meg és persze a versenyautóikat. Habár modernebb felfogásban készítik ezeket, mint a Mercedesnél, azért nagyon túlgondolni ők sem szokták a dolgokat.

Ha pedig van olyan csapat, amelyiknek inkább a Twitter profilját érdemes követni, akkor az a Racing Point. A csapat amelyik a 2000-es évek közepétől kezdve olyan sokszor váltott nevet és tulajdonost mint amennyiszer egy kaméleon a színeit, nagyon jó humorral rendelkezik, az eseményeket pedig ennek megfelelően reagálják le sokszor a közösségi médiában, főleg a Twitteres gifekkel.

A zene az kell:

A futamokhoz már ez is hozzákapcsolódik valamilyen szinten.  Az F1-nek már hivatalos lejátszási listái is vannak, amelyek időnként frissülnek. Itt van az úgynevezett F1 Tracks, amiben a számokat három kategóriára osztották: pace, mechanical, spirit & fan. Ezek mellett ott vannak még azok amelyeket ismert előadók állítottak össze. Ilyen a Two Door Cinema Club vagy a Mabel féle listák. Viszont nem ez az egyetlen, amit hallgatni lehet, a Formula 1-el kapcsolatban. A Toro Rosso is zenével hangolódik egy hétvégére, ami most pláne fontos volt nekik is, hiszen a csapat székhelye Faenzában található.

Formula 1 F1 ItalianGP Monza
Formula 1 F1 ItalianGP Monza

Ami nekik nagy találmányuk, azaz úgynevezett Garage Playlist. Ennek lényege, hogy kiraknak egy képet Instára és Twitterre is, ami alá kommentbe lehet dalokat küldeni, a legjobb hatot pedig kiteszik. Csak, hogy az old-school érzés meglegyen, van A és B oldal is, előbbi az Instagramról, utóbbi pedig a Twitterről összeszedett dalokat tartalmazza. Ezekhez persze van mellékelve egy Spotify link is, amin meglehet hallgatni a válogatott számokat.

Különleges sisakfestések:

Akik részéről gyakorlatilag egyértelmű volt, hogy valamilyen különlegességgel készülnek, az a két Ferrari pilóta, illetve Antonio Giovinazzi. Sebastian Vettel és Charles Leclerc csak némileg módosított a szokásos sisakfestésén, ők ugyebár a csapat miatt tették ezt, az Alfa olasz pilótájának viszont duplán volt miért, hiszen a csapatának és neki is hazai futama a monzai. Ő ezt a maga részéről egy 9. hellyel tudta megünnepelni a különleges dizájnok mellett, habár akkora figyelem senkire nem irányul ennél a futamnál, mint a Ferrarisokra, ezt pedig most Leclerc élvezhette ki igazán.

Akikre még szintén volt miért odafigyelni, az Daniil Kvyat, Lando Norris, Alexander Albon és Pierre Gasly. Ebből a felsorolásból, az első két ember elég sajátságos módon kötődik az olaszokhoz. Az orosz családjával még gyerekkorában Olaszországba költözött , mi több a kedvenc labdarúgó csapata is olasz, az AS Roma drukkere. Az pedig még egy plusz adalék, hogy amikor egy kis időre elkerült az energiaitalosoktól, akkor a Ferrari fejlesztő pilótája volt, a Toro Rosso meg eleve olasz gyökerű, úgyhogy van mivel kötődnie ehhez a kultúrához.

Formula 1 F1 ItalianGP Monza

Norris nagy rajongója a MotoGP-nek, azon belül pedig a legendás olasz Valentino Rossi volt az ő gyerekkori példaképe A doktorral ráadásul elég jó kapcsolatot ápolnak mostanában, ezért erre a hétvégére kicsit ő is átvariálta a szettjét. A bukója a sisak két oldalán található nappal és holddal Rossi alap dizájnjára emlékeztetett, ahogy a hátulján található Lando felirat is pont olyan volt mint a szokásos színes The Doctor felirat a kilencszeres világbajnoknál.

Albon a gyártója, az Arai egyik új sisakját tesztelte és ennek fehér alapú festését láthattuk a hétvégén. Gasly is másban versenyzett mint szokott, ő ezzel barátjára, a Belga Nagydíj Formula 2-es versenyén tragikus hirtelenséggel elhunyt Anthoine Hubertre emlékezett. Ezen a saját alap elemei mellett az a rózsaszín dominált amilyen színű volt Hubert versenygépe is, illetve egy üzenet volt olvasható a hátulján: „forever with us Tonio”.

Kepforras: Scuderia Ferrari, Red Bull Racing, Alfa Romeo Racing, McLaren, MercedesAMGF1, Toro Rosso - Instagram/ Jens Munsen