Amerika NASCAR NFL

Összeállt a NASCAR playoff mezőnye, az NFL szezon pedig végre kezdetét vette!

 

Johnson lemaradt:

Az alapszakasz utolsó versenye a múlt hétvégén volt Indianapolisban, így itt alakult ki a Playoff mezőnye. Ezzel kapcsoaltban már hetek óta az egyik legnagyobb téma a NASCAR-os oldalakon, hogy a Jimmie Johnsonnak sikerül e bejutnia a top 16-ba. Nos a válasz az, hogy sajnos nem sikerült. A hétszeres bajnoknak elég pocsék szezonja van, egy futamgyőzelem sem jött még össze neki az idén és a pontverseny alapján is rosszul állt a szénája.  Habár most is az elejében volt akárcsak egy héttel korábban, ezúttal ismét egy ütközés vette el tőle a lehetőségeket.

55 körrel a vége előtt, az egyik újraindításnál pont az egyik csapattárssal, Wiliam Byronnal sikerült összeérnie, ami a szokásos láncreakciót váltotta ki, vagyis magukkal rántottak pár embert. Johnsonnak tehát bármennyire is ott volt az utolsó esély, nem tudott élni vele.  Persze a lemaradóknak kiiírt különversenyben, az egyik legnagyobb esélyes lehet, ám ennyi címmel a háta mögött nyilván nem ez volt a fő célja.

Ami igazán rosszul hangzik vele kapcsolatban, hogy az a Johnson 2004, vagyis a playoff rendszer (korábbi nevén Chase For tThe Championship) bevezetése óta eddig mindig ott volt a legjobbak között, így viszont egy hosszú sorozat szakadt meg ezzel.  A Hendrick Motorsport így ezzel a legnagyobb húzónevet veszítette el a bajnoki címért való csatában, viszont a másik három versenyzőjük (Elliott, Byron, Bowman) még versenyben vannak.  

A 160 körös futamnak még az első szakaszában volt két nagyobb baleset. Landon Cassill esete sem volt szép, amikor a falba csapódott az autója, de Brad Keselowski és Erik Jones ütközése sokkal csúnyábban nézett ki. A 2012-es bajnok Keselowski autója konkrétan a gumifalat is szétkapta és féloldalasan állt meg. Nagy csattanás volt, de szerencsére csak a versenygépeknek lett bajuk. Unalom tehát most sem volt, kilenc sárga zászlós szakasz jött össze a végéig. A verseny nagy részében Kevin Harwick és Joey Logano tudtak igazán stabilan a győzelemért csatázni, az utolsó néhány körben végül Harwick meglógott, így idei harmadik sikerét gyűjtötte be.

Futamgyőzelmet vele együtt összesen tizen szereztek eddig, így ők automatikus résztvevői a folytatásnak, a maradék hat helyről pedig a pontok döntöttek. Az utolsó körökre ebből a szempontból még annyi kérdés maradt, hogy Ryan Newman vagy Daniel Suarez kerül be a rájátszásba utolsóként.  A végén négy pont döntött, Newman javára, így ő maradt bent.

Amerika NASCAR NFL

A playoff Las Vegasban indul majd, a Toyotások és azon belül is a Joe Gibbs Racingesek pedig nagyon jól állnak, elvégre az első három helyen az ő pilótáik vannak, még pedig elég kiegyenlített módon. Kyle Bush, Denny Hamlin és Martin Truex Jr. mindhárman négyszer tudtak eddig nyerni idén. Közülük Hamlin az aki még nem volt bajnok, de a legjobbak között van még rajta kívül másik kilenc olyan, aki szintúgy az első címére hajt. A korábbi bajnokok helyzete is érdekes, hiszen a két Bush, Truex Jr., Harvick, Logano, Keselowski, mind egyszer voltak bajnokok, így tehát mindenki a másodikra hajt. Ebből a felsorolásból Kurt Bush az akinek a legtöbbet jelentené, hiszen neki ez 2004-ben jött össze utoljára.  A 16-ból minden harmadik futam után négyesével esnek majd ki a pilóták, Richmond és Charlotte lesz az első kör másik két állomása.

NFL 100:

az NFL szezon jubileumi, hiszen már a 100 a történelemben. Tömören az egész 1920 augusztusában indult, ekkor sikerült megalapítani az akkori APFC-t, ami tizennégy csapatal indult, majd 1922-ben átnevezték. A liga később megkapta a maga riválisát, az AFL-t, mely ma már a része az egésznek, hiszen a veszély láttán, az egyesülés tűnt a legjobb megoldásnak azokkal az üzletemberekkel szemben, akik kiszorulván a sportból, saját ligát alapítottak. Az üzlet létrejött a 60-as évek végére, idén pedig már a 100. idény rajtolt el. Az új szezon kezdetén nehéz volt, csak egy dolgot kiemelni az első fordulóban történtek mellett, de volt egyvalami, ami nyár óta folyamatosan előkerült.  

Az eset amitől a holt szezon nagy része hangos volt, az Brown és az ő sisakmizériája. Az Antonio Brown féle ügy ugyanis annyira durván fordulatos, hogy talán még Columbo is belezavarodna. A Pittsburgh Steelers játékosa volt, de a fizetésével elégedetlen, így egy kisebb huzavona után az Oakland Raiders-é lett. A fizu itt már rendben volt, de később kiderült, hogy nem tud a csapattal edzeni, mert megsérült, és kb. ezzel egyszerre indult el a balhé a sisakkal.

Ezeket ugyanis folyamatosan tesztelik és a biztonságot tekintve három kategóriába sorolják (elfogadják, eltűrik, vagy nem megfelelő). Azt amit Brown már 10 éve folyamatosan használt, nem engedélyezték, elvégre már elég öreg darab volt, ám abból a rengetegből ami biztonságos, nem volt hajlandó választani, sőt perrel fenyegetőzött, meg azzal, hogy esetleg visszavonul. A dolog aztán a hónap elejére megoldódott, sőt elvileg reklámszerződés keretében még nem kevés pénzhez is jutott.

Ezzel le is zárhatnánk, de összebalhézot az új csapatának általános igazgatójával, miután megbüntették őt a kihagyott edzések miatt. Bár később lenyugodott mindenki, az esett miatt még egy csekket kapott 215 ezer dollárról, amitől megint ideges lett, végül kérte, bontsák fel a szerződését. Ez megtörtént, de amire sokan nem számítottak az itt következett: órakkal később a New England Patriots-hoz igazolt! Van aki szerint ez az egész cirkusz szándékos volt, aztán persze, hogy ez igaz e és az ő ötlete volt, vagy az ügynöke vette rá, mind nagyon jó kérdés.

Az biztos, hogy az első fordulóban volt két meccs, aminek mindig jó hangzása van, ebből pedig az egyik a Steelers-Patriots volt. Óriási szenzáció lett volna, ha pont a volt csapata ellen mutatkozik be a címvédőnél, ám itt még nem játszhatott, de ha minden igaz a második fordulótól már bevethető.

A Pats végül 33-3-ra verte a Steelerst. A másik kiemelendő a Green Bay Pacers és a Chicago Browns csatája volt, ami azért is érdekes, mert ha már jubileum, akkor meg kell említeni, hogy két alapító csapatról van szó. A Packers többek között új edzővel (Matt LaFleur) kezdte az idényt és úgy tűnik, hogy új seprű jól seper, mert 10-3-ra nyerni tudtak.

Amit még szintén nem szabad kihagyni az a New Orleans Saints – Houston Texans: a Houston úgy tűnt ha nehezen is de nyerni tud, mert bár a Saints rövid ideig vezett is, az utolsó percben sikerült ezt visszaszerezni. 27-28-nál azonban jött Wil Lutz és az 58 yardos mezőnygól kísérlet. Ez a végén bement, így óriási drámával a végén, elhozták a szezon első meccsét.

Képforrás: NASCAR - Twitter