F1 Bahrein VirtualGP Esport Redeye

Aki nagyon otthon van a Gaming világában, annak talán nem kell bemutatni ki is ő, ám valószínűleg sokan vannak akik először láttak élő Esport versenyt múlt vasárnap, szóval íme egy kis ismertető.

 

Mivel sorra maradnak el az élő sportesemények, így a rajongóknak muszáj valami mással lekötni magukat, márpedig az Esport egy tökéletes terep erre. Ennek is megvan a maga kultúrája és ha csak a sportjátékokat vesszük alapul, ott is hatalmas közösségekkel találkozhatunk. Viszont ebben a helyzetben mindez sokkal nagyobb publicitást kap és bizony sokan csak most ismerkednek ezzel a világgal.

Pedig ha csak technikai sportokat vesszük alapul, a legnagyobb bajnokságok gyakorlatilag mindegyike rendelkezik egy saját Esport mezőnnyel, ez alól pedig, lévén, hogy saját játékuk is van, a Formula 1 sem kivétel. Mivel kézenfekvő volt az ötlet, hogy az elmaradt futamok idején, szimulátor versenyekkel pótolják az eseményeket, így talán még pont időben, de az F1 is észbe kapott és megszervezte saját eseményét. Bár erre a valódi mezőny minden tagját meghívták, csak kevesen vállalkoztak arra, hogy részt vegyenek rajta.

Ennek több oka is van, egyrészt nem mindenki foglalkozik ezzel annyira komolyan, másrészt ha igen, akkor sem biztos, hogy pont ezen a platformon játszik. Erre jó példa volt ebben az esetben Max Verstappen is, aki pont ezzel indokolta a távolmaradását, pedig róla például köztudott, hogy rengeteg időt tölt ilyesmivel, viszont ő nem az F12019-et tolja. Azok pedig akik profik ebben és rengeteg órát tesznek bele konkrétan ebbe a játékba, nyilván tapasztaltabbak azoknál akik csak nagyon keveset, vagy egyáltalában nem játszottak még vele.

A most hirtelen összerántott mezőny pedig pont ezt támasztotta alá. Voltak profi autóversenyzők és olyanok is, akiket máshonnan ismerünk, szóval egyfajta sztárfutamot sikerült összehozni ebből, ami inkább egy jó poénnak ment el és örültünk, hogy volt mit nézni. Voltak itt tehát pilóták, egy többszörös olimpiai bajnok, egy közismert énekes, de még olyan is, akit inkább a kommentátori szerepkörből ismerünk. Ő Redeye, akit az M4Sporton közvetítő Wéber Gábor és Ujvári Máté meg is említett, mint a szakma nagy öregjét.

Befutni 30 felett:

Paul Chaloner, vagyis Redeye Angliából, azon belül is Nyugat-Sussexből származik, 48 esztendősen pedig már mondhatni öreg róka az E-sportban. Egy sokak által elismert kommentátor és házigazda, akinek 2002-ben indult be igazán ez a karrierje. Egy baráti megkeresés gyanánt, a ClanBase-nek közvetített pár meccset, a Quake játékot kommentálta először, az idővel egyre nagyobb ismertséggel, pedig egyre több megkeresés is érkezett, így az évek alatt szépen körbeutazta a világot. Ez annak fényében is szép, hogy amikor ő kezdte, azért az Esport még nem ott tartott világszinten mint ma, sem nézettségben, sem az anyagi vonzatát tekintve.

Bizonyos térségekben gyorsabban fejlődött, másutt lassabban és kicsit másképp. Európa és Észak-Amerika is jó példa erre, hiszen itt inkább a netes streamek domináltak, ami a közvetítéseket illeti. Ami a játékok ehhez való hozzájárulását illeti, úgy tartják, hogy az előbb említett Quake egyfajta úttörő volt ebben, de ez ugyanúgy igaz lehet a Doomra, a Counter-Strikera vagy a StarCraftra is. Utóbbinak a 2. kiadásánál külön törekedtek arra, hogy még inkább versenyszerűbb legyen, hiszen így külső szemlélőként annál inkább követhető, márpedig egy olyan szegmensben ahol pont az a lényeg, hogy a néző jól is szórakozzon ez abszolút nem utolsó szempont.  

A ClanBase egyébként, egy 1998-ban indult és sokak számára meghatározó portál volt, amin a Quake, a Counter-Strike és az Unreal Tournament játékok futottak leginkább. Az általuk szervezett Euro Cup és Nations Cup események nagyon népszerűek voltak és többek között ezek hozták meg az ismertséget Redeye-nak. 3 évvel a kezdés után már a Radio iTG-nek köszönhetően számos helyen járt a világban, kicsivel később pedig már TV csatornáknak is elkezdett dolgozni elég nagy szórással, hiszen így volt dolga Ausztráliában vagy az USA-ban is és dolgozott együtt olyan nagy cégekkel is, mint az EA vagy az Intel.  

Ma már tudjuk, hogy hatalmas követő tábora van egy-egy versenynek és szintúgy hatalmas pénzek mozognak ebben, Chaloner pedig részese volt annak, ahogy ez az ágazat fejlődött. Azóta persze foglalkozott már sok minden mással is és így több nemzetközi eseménynek is házigazdája lehetett. A Magyarországon rendezett V4 Future Sports Festival keretében Budapesten is jelen volt már.  

Az ő pályafutásában egyébként volt egy kisebbfajta szünet is még 2010 környékén, de később visszatért, ami pedig szintén érdekesség vele kapcsolatban, hogy még könyvet is írt a szakmájáról. A Talking Esports címet viseli és magyar nyelven is elérhető. Ebben elég közvetlenül és érthetően adja át saját tapasztalatait, mit és hogyan érdemes csinálni, ha egy Esport eseményt kell levezényelni vagy egy versenyt közvetíteni. Szó esik itt a 13 fejezeten keresztül többek között a streamelés alapjairól, a felkészültség fontosságáról, az öltözködésről, a beszédtechnikáról, de még arról is, mi van, ha az ember nem egyedül közvetít.

Érződik a könyvön, hogy abszolút az eddigi tapasztalatok alapján íródott, hiszen sok-sok neki feltett kérdésre adott válaszból és az ezekből készült feljegyzések alapján készült, de ettől sokkal emberibb az egész. Az 55 oldal mondjuk nem egy nagyon vastag és hosszú olvasmány, de a célnak megfelel és ha mondjuk valaki inkább a média oldaláról szeretné megközelíteni a dolgokat, akkor is hasznos lehet.

A VirtualGP:

Akárhonnan nézzük, kár szépíteni, a virtuális Bahreini nagydíj, ami a közösségi médiában a #VirtualGP hashtaggel futott, egy elég szedett-vedett mezőnyből állt össze. Elvégre a fene se gondolta volna, hogy egy korábbi pilóta Johnny Herbert és a One Direction korábbi énekese Liam Payne ugyanazon a rajtrácson lesznek egyszer még ha csak virtuálisan is. Arról nem beszélve, hogy a kapkodás is meglátszott, hiszen a résztvevők névsorát is csak pár órával a kezdés előtt lehetett megtudni. Chaloner egyébként a Haas színeiben indult és egy szintén korábbi F1-es Anthony Davidson volt a csapattársa erre az estére.  

F1 Bahrein VirtualGP Esport Redeye

A saját Twitter oldalán még a verseny előtt írta, hogy ezzel egy álma válik valóra és hogy úgy érzi magát mint egy gyerek karácsony szenteste.  

Tulajdonképpen, ha azt nézzük egyfajta jó értelembe vett őrültség volt ez a futam, ám ha sikerülni összeszedni azokat a profi autóversenyzőket, akik elég sokat szimulátoroznak és őket összeeresztenénk olyan esporttolókkal, akik tapasztaltak az F1 2019-ben, akkor jó kis versenyeket lehetne látni és talán még több mindenkit megismertetni ezzel a világgal is.

Képforrás: Racefans/Paul "ReDeYe" Chaloner - Facebook