MotoGP MarquezMarc Marquez már nyolcadik világbajnoki címét ünnepelte Thaiföldön, a csapata pedig a konstruktőrök között is elvitte a VB-t Japánban. A spanyol elképesztő formában van és már a legnagyobbak egyikeként emlegetik, mindezt nagyon fiatalon. És ki tudja hol a vége…

 

Eleve nem egyszerű ilyen sorozatot felállítani még a kisebb kategóriákban szerzett címekkel együtt sem. Itt ugyebár a Moto2 és Moto3-ról van szó (korábban 125 és 250 köbcentiméteres kategóriák). 

Még nagyobb szó, hogy ezt abszolút fiatalon érte el, mivel még mindig csak 26 éves, ami pedig tovább növeli az értékét ennek, hogy olyan pályatársak mellett éri ezt el, mint pl. korábban Casey Stoner, Dani Pedrosa, Nicky Hayden vagy a jelenlegi mezőnyből is ott van Jorge Lorenzo, illetve aki szintén elképesztő dolgokat tudott elérni, az a kilencszeres világbajnok Valentino Rossi.

Utóbbi még mindig nem találja a helyét a Yamahán, bár igaz, hogy jubilumi 400.versenyét Ausztráliában nagyon jól kezdte és tőle szokatlanul jól rajtolva állt az élre, de mint kiderült ez is kevés volt. Pedig úgy tűnik a hangvillásoknál végre tényleg jó az irány, ezt bizonyítja, hogy Maverick Vinales vagy a szintén fiatal és már most sokra tartott Fabio Quartararo is ott tud lenni az élmezőnyben és dobogókért, futamgyőzelmekért harcolnak.

Igaz utóbbi kettő még mindig elég fiatal, de az előttük felsorolt versenyzők mind fantasztikus dolgokat értek el és abszolút meghatározó karatkerei tudtak lenni a MotoGP-nek. Marquez tehát ilyen nevek mellett jutott el odáig ahol most van és látva, hogy mennyire érzi a gyári Hondát, jelenlegi csapatával ennél is többre viheti.

Mindezt ráadásul úgy, hogy még egy ideig ott lesz a mezőnyben Rossi is, aki tehát mostanában ugyan nincs formában és nem egyszer elkezdték már őt leírni, ám általában kiderült, hogy hiba volt. Hatalmas alakja ő a gyorsasági motoros VB-nek, de simán lehet, hogy a srác akinek ő annak idején egy példaképe volt, később pedig vetélytársává vált, lenyomhatja őt a címek tekintetében. Utóbbi önmagában is nagy dolog lenne, de még nagyobbat ütne, ha mindez úgy történik, hogy a doktor a mezőnyben van.

Korszakalkotók:

A helyzet az, hogy már most arról beszélhetünk, hogy meghatároz egy korszakot a srác. Konkrétan a jelenlegit vagy ha úgy jobban tetszik ezt az évtizedet, aminek lassan vége lesz. Így volt ez annak idején Rossival, Max Biaggival, Mick Doohannel és még sorolhatnánk. Ehhez itt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy vannak dolgok amik alapvetően igazak az ilyen emberekre.

Ilyen pl. az is, hogy Marc is abszolút maximalista. Buriramban pénteken csúnyán összetörte a motort és ő sem volt a toppon utána,  ám később mégis megnyerte a futamot, amihez a végén még kockázatot is vállalt. Mindezt persze úgy, hogy az egészre szinte semmi szüksége nem lett volna. Azóta jött két újabb futam és mind a kettőt behúzta, szóval megszerzett VB címek ide vagy oda, ő nem fog kiengedni. Győzni jött és ezt tartja is.

Az ünneplések is elég jellegzetesek, most például a 8-as szám jegyében a billiárd volt a téma, de volt már dobókocka és még sorolhatnánk. Volt a MotoGP által kiposztolva egy videó amiben ezeket összegyűjtötték, érdemes végig nézni vagy épp visszakeresni, hogy korábban hogyan ünnepelt Lorenzo, Rossi és a többbiek, aztán esetleg össze lehet őket hasonlítani.

Persze valahol ő is egy megosztó személyiség, hiszen van aki kedveli, másik pedig nagyon nem, de lássuk be, általában ez a legnagyobbakra igaz. Akármilyen sportágat és versenysorozattot nézünk, kevés olyan karakter van aki folyamatosan nyeri a versenyket, mindenkit lenyom és ezzel egyszerre mindenki kedveli is. Általában a túlzott sikeresség sem mindig vált ki szimpátiát az emberekből, de azt viszont túlzás állítani, hogy Marquezt utálnák vagy ilyesmi. No persze a Rossival való kisebb balhéi azért nem feltétlen segített egyiküknek sem abban, hogy újabb rajongókat gyűjtsenek.

Rossi volt az a karakter az ő gyerekkorában akire felnézett, így mindenképpen érdekes volt látni azokat az eseteket amikor összecsaptak. Utóbbi gyakorlatilag szó szerint értendő, hiszen már többszörös világbajnokként harcolt nagyokat az olasszal, ebből pedig nem egyszer koccanás lett a vége, ezen esetek következménye pedig az lett, hogy egy jó darabig megromlott a viszonyuk.

Az biztos, hogy ha a legnagyobbakkal akarjuk összehasonlítani, akkor igencsak jól áll statisztikailag. A doktor 2009-ben 30 évesen szerezte meg a kilencedik címét, Marc most 26 és már nyolcnál tart. Jelen pillanatban akik nála több címet nyertek a következők: Giacomo Agostini (15), Ángel Nieto (13), Mike Hailwood (9), Carlo Ubbiali (9), Valentino Rossi (9).

A család:

Ha nem unja meg egyhamar a versenyzést (márpedig erre kicsi az esély a látottak alapján), akkor a következő években még akár testvérek közötti csaták sem elképzelhetetlenek. Az öccse Alex is rendelkezik világbajnoki címmel még a Moto3-ból és benne van a pakliban, hogy a Moto2-ből is lesz egy hamarosan. Mindössze 3 évvel fiatalabb a bátyjánál, innen nézve tehát nem halad olyan gyorsan a ranglétrán mint a nagy tesó, de a tehetségét nem lehet megkérdőjelenzi.

Előbb vagy utóbb oda fog kerülni a királykategóriába és egy megfelelő technikával nagyon benne van, hogy a két Marquez összecsap majd. Háborútól egyébként valószínűleg nem kell félni kettejük között, hiszen nagyon jó a kapcsolatuk, a család is elég összetartó, az édesapjuk is szinte mindig ott van kettejük boxában amikor kell.

Ha valami egyébként a védjegyévé vált Marcnak és a Motegiben történtek után simán lehet, hogy ez ilyen családi erény, azok a nagy mentések. Az idősebbik Marquez ugyanis rengeteg bukást úszott már meg és hozta vissza gyakorlatilag lehetetlen helyzetekből a motorját, Japánban pedig az öccse is megmutatta, hogy ő is képes erre. Nagyon erre mondani nincs mit, egy igazi High Side esést hárított el, a többi a fenti videón látszik.

Ki állítja meg?

A jelenlegi mezőnyből Fabio Quartararo az aki az idei évben felkeltette mindenki figyelmét. Fiatal, pokolian gyors és most már a szezon vége felé egyértelműen kijelenthető, hogy szinte mindenütt számolni kell vele. Mindezt pedig úgy éri el, hogy csapattársa Franco Morbidelli sem egy lassú srác és ami méginkább figyelmreméltó, hogy papíron mindketten egy privát csapat motorjain ülnek. Igaz a Yamahatól az idei versenygépet kapták és a fejlesztések is megérkeznek hozzájuk, de a gyáriakanak csak jobban kellene tudni mitől tudnak az élre kerülni vele.

Arról már egy korábbi cikkben volt szó, hogy hányadán is állnak most a Yamahanál, szóval ezt most kár lenne túlragozni. Az viszont tény, hogy Quartararo ha ezt így folyatatja nem csak Marquezék életét fogja megnehezíteni a jövőben, hiszen már most nagyon éretten versenyzik és ahogy fejlődik, ez a jövőben csak még inkább jobb lesz.

Andrea Doviziosoban és a Ducatiban is ott van minden évben a potenciál, sőt kijelenthető, hogy az utóbbi években igazából ő volt a legjelentősebb vetélytársa a most már nyolcszoros bajnoknak, úgyhogy egy darabig még őt sem kell leírni, ráadásul igaz nem egy Stoner alkat, de attól még nagyon érzi az olaszok motorját. Ami pedig a még tapasztaltabbakat és egyben sokszoros világbajnokokat illeti, Rossi megint változtatni fog a körülötte lévő személyeken, persze ez képlékeny mekkora segítség lesz majd neki.

MotoGP MarquezAz biztos, hogy őt sosem szabad leírni, még ha korábbi versenymérnőkének, Jeremy Bugressnek abban igaza is van, hogy egy fontos erősségét veszítete el. A versenytempója korábban simán elég volt arra, hogy amennyiben egy rossz időmérőt teljesített, akkor is könnyedén nyerte a pozíciókat, ám az utóbbi időben már ez sem mondható el. Jorge Lorenzot dettó nem kell eltemetni, ha helyre jön a sérüléséből és a következő évre eléggé rágyúr, akkor egy erős Repsol Hondával mindenképpen az élmezőnybe kell várni.

Könnyű dolga tehát nem lesz a regnáló bajnoknak, de mindenképpen ő lesz a favorit még pár évig ahogy most állunk. A kérdés inkább az, meddig tart majd ki ez a lendület?

Képforrás: Repsol Honda Team - Twitter/Dailynews.lk