A jelenlegi járványügyi helyzetben, a sportrajongó most nem tehet mást, kivár, figyel magára és a környezetére. De belegondoltunk már, hogy mit is csinálunk egy év alatt? Nézzük meg ezt évszakonkénti lebontásban.

 

Tele vagyunk sporteseményekkel, annyi sportcsatorna és annak annyi élő közvetítése jön szembe (nem beszélve ma már az online tartalmakról), hogy csak győzzön választani az ember. Aki pedig igazán fanatikus egy vagy akár több sportág iránt, annak ez igazán meghatározza az életét. Lehet észre sem vesszük, de ezekhez az eseményekhez és azok időpontjaihoz kötjük magunkat.

Néha már tényleg csak azért várunk egy-egy időszakot az évben, mert ott van valami amit nagyon nézni akarunk, van valaki vagy vannak többen is akár akiknek elképesztően szurkolunk. Ha pedig ezek az események nincsenek, valamilyen szinten holt idő van, akkor figyeljük a híreket és annyiféle információt próbálunk meg magunkba szívni amennyit csak lehet. A helyzet az, hogy igazából ez csinál egyfajta rendszert is a mindennapjainkban.

Boldog új évet:

Január 1. van akinek egy új kezdetet jelent, van aki a szilveszteri bulit emészti, vagy a másnaposságot akarja valahogy kiheverni. De aki figyelemmel követi a sportvilágot, az pontosan tudja, hogy ilyenkor bizony elég gyakran előfordulnak Angliában labdarúgó Premier League meccsek, szóval abból simán lehet szemezgetni évkezdés gyanánt, azt pedig, hogy az este se teljen tartalmatlanul, nem más garantálja, mint a PDC Darts Világbajnokság döntője. Bár az év legnagyobb eseménye ebben a sportágban még az előző év végén kezdődik, a finálé már átcsúszik az újévre, ha pedig ennyi nem elég a dartsból a másik szervezet, a BDO is nekikezd saját világbajnokságának még januárban.  

Vannak labdarúgó bajnokságok amelyeket ilyenkor is lehet élvezni, ahogy pedig jön a tavasz egyre több lesz ebből és a választék is nő. Igaz ez amúgy a többi csapatsportágra is, ebből pedig a kézilabda kiemelkedik, hiszen ebben az időszakban rendezik meg a férfiaknak vagy a világbajnokságot, vagy pedig az Európa-bajnokságot. Mivel ezeket kétévente rendezik, így váltakozik, hogy melyik évben melyiket követhetjük.

Olimpia évében az is előfordul, hogy például a vízilabda EB-t is év elején rendezik, 2020-ban sem volt másképp. Budapesten volt ez és milyen jó, hogy így történt. Sokan élhették át, ahogy a férfiaknál a válogatott egy hosszú sorozatot szakított meg azzal, hogy hosszú idő után EB-t nyertek. Aki az amerikai sportokért van megőrülve, az meg különösen fel van dobva ilyenkor. Az amerikai-futball legfontosabb időszaka, az NFL rájátszása zajlik ilyenkor, februárban pedig jön sokak számára a legfontosabb dolog: a Super Bowl!

Maradjunk még a januárnál: van valami, ami szintén sokaknak fontos. A tenisz rajongók 4 grand slam tornát várnak az évben, ebből az elsőnek Melbourne ad otthont, márpedig az Australian Opennek különleges a hangulata. Ehhez pedig vagy átszervezzük a napjainkat ha megtehetjük, vagy csak szimplán kevesebbet alszunk.

Februárban beindul az élet a nemzetközi fociban, hiszen a playoff elindul a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is. Utóbbiaknál a 32 közötti küzdelmek, melyek után a lebonyolításnak köszönhetően gyorsan utolérik a BL-t, ahol már eleve a nyolcaddöntőkkel indul az év ebben az időszakban.

A téli sportok ilyenkor már a szezon vége felé vannak, akármelyik műfajt is vesszük alapul, legyen szó északi vagy alpesi sí szakágakról, nem mindegy ki kapja azt a bizonyos kristálygömböt és persze ne feledkezzünk meg a szánkóról vagy éppen az extrémsportokról sem.

Február-március tájékán pedig ébredeznek a technikai sportok. Van ahol őszi-tavaszi szezont futnak, lásd WEC vagy Formula E, ott már van miért izgulni, sőt a Super Bowl alatt Amerikában már a reklámok is hirdetik, hogy mindjárt indul a NASCAR szezon! A Formula 1-ben mindenki az autóbemutatókat, meg a teszteket figyeli, elemez mindenki ahogy csak tud, pedig ki tudja mi igaz abból amit ott láttunk. Lehet csak egymást meg minket etettek a csapatok. Következtetni nehéz, de azért mindenki csinálja.

Ugyanez van amúgy a Superbike és a MotoGP környékén is, figyelni kell mert jön lassan az IndyCar is, de amíg ezekről beszél a rajongó, a WRC már lefutott minimum két versenyt, valószínűleg havas körülmények között. Márciusban pedig be vagyunk sózva, úgy ülünk ott, mint aki életében nem látott még ilyen versenyt, a felvezető körnek vége, mindenki a helyén, zöld zászló megadva, mély levegő… A lámpák kigyulladnak, kicsit olyan mintha nem is pislognánk pár másodpercig.

Itt van a tavasz, itt van újra:

Az előbb felsorolt bajnokságokban lemegy pár verseny, mindenki elmondja a takargatás végett, hogy még nagyon az elején vagyunk, a szezon majd Európában indul igazából. Ebben az időszakban pedig ez is eljön. Beszélni már bőven van miről, sőt az olyanok is megkezdik, mint a Salakmotoros VB, vagy a Rallycross, DTM stb.

Ahol őszi-tavaszi idényeket futnak, különösképpen a csapatsportágakra való tekintettel, ott már kezdjük nagyon a végét járni annak. Mindenki várja kik lesznek a szezon bajnokai, márpedig május körül erre sok helyen fény derül és csak úgy záporoznak az infók, hogy itt és itt, ez és ez lett a bajnok. A jégkorongban ilyenkor vannak VB-k, a nagy A csoportos és az azt megelőzők az alsóbb osztályokban.  Ott is tudunk magyarokért drukkolni.

És ha már a május, ahogy közeledik a hónap vége, úgy már túl vagyunk egy-két masters tornán a teniszben, beindult a salakos szezon, ennek pedig tetőpontja Párizsban a Roland Garros. És felmerül évente egy kérdés. Lesz e a férfiaknál ellenfele Rafael Nadalnak? Jól tudjuk, hogy szinte verhetetlen ott.

Jönnek a nagy döntők, kézilabda vagy labdarúgó Bajnokok Ligája mindig nagy publicitást kap. Utóbbit megelőzi kicsivel az Európa Liga és ezeket látni kell. A helyszín is semleges ilyenkor, mindig van ott valami fesztiválszerűség ami felvezeti ezt, az újságok sokat írnak erről, Facebook csoportokban meg Twitteren persze, hogy szinte mindenkinek van véleménye. Még egy nagy esemény, amiről lehet eszmét cserélni.

És akkor van egy nap, ami kifejezetten fontos a technikai sportok rajongóinak: az a bizonyos vasárnap, amikor délután még azt nézed ki lesz Monte-Carlo új királya, este meg már azon rágódsz kit intenek le esőként 500 mérföld után Indinapolisban. Az országúti kerékpáros szezon is már javában megy, ilyenkor van az egyik nagy három hetes verseny, a Giro d’Italia.

Érezzük, tudjuk, jön a nyár!

Feel this Summer:

ezzel a szövegel vezette fel 2017-ben a nyarat az Eurosport és amúgy is mindig készülnek valami király promóval, ha pedig nyár, akkor szabadtéren megrendezett és persze nagyon-nagyon várt világesemények. Ott az Atlétikai VB kétévente, ugyanabban az esztendőben Vizes VB, a Garros után a teniszezők már a füvet koptatják (igen Wimbledon) és még néhány dolog, amit lehet nem látunk minden évben.

Ebből kiemelkedik a labdarúgás, hiszen 4 évente ott a Foci VB, olyankor pedig mintha valahogy minden kizárólag arról szólna, mintha majdnem mindenki arról beszélne. Ez páros években fordul elő, csak úgy mint az Európa-Bajnokság, aminek ebből a szempontból ugyan olyan jelenléte van. Emlékezetes pillanatokat élünk át, ha pedig szökőév, akkor jól tudjuk ez mit jelent… Nyári olimpia!! Nem szabad kihagyni a sorból még két dolgot: az egyik a Le Mans-i 24 órás verseny. Lehet, hogy alig alszik az ember, de ez egyszer van egy évben, különleges varázsa van és vagyunk páran, akiknek ez kihagyhatatlan.  A másik pedig az év második háromhetese: ha nyár, akkor Tour de France.

Sárgulnak a levelek:

A nyár végén és az ősz kezdetén talán van egy kis lélegzetvételnyi szünet, még az F1 is elmegy egy pihenőre, a gyárak is zárva, de utána ott is lezárul az európai szezon, aztán irány Ázsia. Az utolsó háromhetes is eljön a kerékpárban, jön a Vuelta, másutt pedig beindulnak a nemzeti bajnokságok, amelyeket néha talán már természetesnek veszünk, hogy hétvégente megrendezésre kerülnek. Van ahol korán véget ér a szezon az Autósportban (Indycar) és van ahol csak a végjáték indul meg, erre pedig a  NASCAR nagyon jó példa. Ha pedig már ezeknél tartunk, október-november azaz időszak, ahol a legtöbb helyen bajnokot hirdetnek. Lassan, de biztosan egyre hidegebb lesz.

Hull a pelyhes:

Beindul a télisport szezon ismét, szép lassan az F1 is búcsúzik, sok helyen tudjuk ki lett az adott évi bajnok, erre még ha sokaknak szokatlan a labdarúgásban is van példa, az MLS is zárul. December környékén, pedig lehet szaladni a boltba a karácsonyi cuccokért, de közbe ott vannak olyanok, mint labdarúgó Klub VB, a hónap közepén már tűkön ülve várjuk, hogy megint nézhessük a Darts VB-t, ami még a két ünnep között is megy, NBA és NFL meccsek és vannak ekkortájt, ráadásul a női kézilabda is vagy Európa-Bajnokságot vagy Világbajnokságot tart.

Ebben a bejegyzésben pedig nyilván nem lett felsorolva minden népszerű sportesemény, vannak amik kimaradtak, de a lényeg talán így is átjön és lesznek akik magukra ismernek. Körülbelül ezek azok amikre egy megszokott évben figyelünk, amik lezajlanak úgy nagyjából. És itt a legfontosabb szó a megszokott. Sajnos 2020 nem az, de van az a mondás: nincs vége, amíg nincs vége.

Ha minden jól megy idén is tudunk kiért vagy miért szorítani, lesz mivel foglalkozni, mi pedig igyekezzünk majd megbecsülni.

Addig is, alternatív lehetőségeknek nem vagyunk híján, sok mindenről lehet olvasni, vannak olyan sporttal kapcsolatos filmek vagy sorozatok, amiket szintén érdemes megnézni, szurkolni pedig most azért kell, hogy a lehető leghamarabb véget érjen ez a szörnyű helyzet. És ami mindemellett a legfontosabb: türelem és #Maradjotthon!

Képforrás: Unsplash/Photopin/Wikipedia