YouTube Skateboard Football Trick Shots
A sporttal kapcsolatban is vannak nagyon jó tartalmak a YouTube-on, némelyik csatorna pedig hatalmas népszerűséggel rendelkezik világszerte. Íme öt olyan amit érdemes megnézni.

 

Az interneten ma már bárki népszerű lehet, akár csak egy pár perces, sőt ha olyan platformot választ, akár egy néhány másodperces videóval is.

A siker pedig pénzben is mérhető, a mindenki által ismert videómegosztó oldal, a YouTube pedig egy tökéletes felület arra, hogy a népszerű tartalmak gyártásából akár hatalmas pénzösszegeket is keressen az ember.

Fizet ezért maga a Google is, mégpedig a videók előtt, alatt vagy az után megjelenő reklámok bevételéből és akkor még nem beszéltünk arról, mi van, ha az ember szponzorokat is tud szerezni.

Bár Magyarországon kevés a száma azoknak a videó csatornáknak amelyek a sporttal foglalkoznak,  világszinten tekintve már másabb a helyzet. Sőt, vannak olyanok, amelyek tényleg hatalmas követőtáborral rendelkeznek és igen érdekes vagy éppen szórakoztató tartalmat gyártanak.

Több szempontból is lehet vizsgálni a témát, lehet a számok alapján, vagyis, hogy mire iratkoznak fel és mit néznek a legtöbben, de lehet onnan is nézni a dolgot, hogy melyek azok, amelyek úgymond önállóak. Értsük ezalatt azokat, amelyek nem konkrétan valamelyik versenysorozatnak, bajnokságnak vagy esetleg egy csapatnak a hivatalos csatornája és nem is valamelyik televíziós sportcsatornához tartozik.

Szóval amik itt ki lesznek emelve kicsit bővebben, azok inkább utóbbi kategóriába tartoznak, hiszen ezekről van mit mesélni és igény is van ezekre a tartalmakra. Természetesen a többi mellett sem lehet elmenni szó nélkül, elvégre, hogy csak néhány ismert sorozatot említsünk, az NBA, a Formula 1 vagy éppen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos felületén is mind nagyszerű tartalmakat találunk saját eseményeikkel kapcsolatban, de mondjuk az amerikai ESPN sem szokott unalmas dolgokat feltölteni.

Ezzel kapcsolatban talán amúgy a legjobb példa, már csak a számok miatt is a WWE, vagyis World Wrestling Entertainment pankrációval foglalkozó hivatalos csatornája. Erre jelenleg több mint 56 millióan iratkoztak fel és gyaníthatóan lesz ez még több is. Az igazán érdekes itt, hogy összesítésben a 7. legtöbb követővel rendelkeznek az egész világon, ha csak a YouTube-ot tekintjük át.

Dude Perfect (50,1 millió feliratkozó):

Nem véletlen kerül itt rögtön a sor elejére, hiszen WWE mögött a második olyan legnépszerűbb összesítésben, aminek köze van a sporthoz, sőt ők is a top 10-ben vannak világszinten.

Vannak akik úgy tartják, az egyetemen vagy főiskolán könnyebben kialakulnak tartós barátságok, mint a középiskolai évek alatt, nos a Dude Perfect csapata valószínűleg az egyik legjobb példa erre. Tyler Toney, aki talán a leginkább a középpontban van a videókban, az ikrek Coby és Cory Cotton, valamint Garrett Hilbert és Cody Jones, mindannyian kosárlabdáztak korábban, a Texas A&M egyetem hallgatói voltak, sőt egyúttal szobatársak is. A csapat koncepciója egyszerű, a lehető legelképesztőbb trükköket hozzák össze, legyen szó Frizbiről, labdákról vagy tulajdonképpen lassan bármiről ami a kezükbe akad.

Az egész egy kertben való bohóckodásból indult, majd a videók felkerültek az internetre ahol elég nagy népszerűségük lett. Ezt kihasználva egy nagyszerű brandet is sikerült kiépíteni, ami folyamatosan fejlődik. A videókban már több Guinness rekordot megdöntöttek, vannak állandó sorozatok, sőt már saját mobil applikáció és több TV show is kapcsolódik azóta a nevükhöz.

Nagyon tudatos munka van ebben, amihez most már egy stáb is áll mögöttük, valamint már pár éve egy hatalmas épület is a rendelkezésükre áll a forgatásokhoz a texasi Friscoban. A népszerűségük továbbra sem csökken és a panda is elég gyakran feltűnik még mellettük, ami gyakorlatilag a védjegyükké vált az évek során.

A kreativitás és a humor ami jellemzi őket, egyenlőre úgy tűnik nem akar elfogyni, mostanában például ott volt a Quarantine Classic. Vágás nélkül, élőben nyomtak pár meccset egymással a srácok olyan játékokban mint mondjuk, Spikeball vagy a golf. Mindez néhány napig tartott, amivel jótékonykodni akartak, hiszen ezen keresztül bátorították az embereket az adományozásra a Vöröskereszt és a Feeding America számára.

F2Freestylers (11,7 millió feliratkozó):

Még 2011-ben kezdték a működésüket, hét évvel később már több mint 9 millió követőt tudhattak a magukénak. Jeremy Lynch és Billy Wingrove kettőséről van szó, akik egy nagyszerű labdarúgással foglalkozó csatornát hoztak össze, melyben furábbnál-furább kihívások elé állítják magukat.

A sikerüket mutatja, hogy volt olyan tartalom is, ami a YouTube Premiumon volt elérhető, ez az F2 Finding Football néven futott, de ami azt illeti nem kizárólag a neten nyomultak. Amerikában az NBC sportcsatornáján is lehetőséget kaptak, az It's Called Football című műsor ugyanis velük futott.  

A műsoruk nem véletlen debütált a Boxing Dayen 2016-ban, hiszen az angol bajnokság, vagyis a Premier League hátterével foglalkozott, márpedig december 26-a Angliában hagyományosan meccsnap.

Freekickerz (8,35 millió feliratkozó):

Egy nagyszerű társaság Németországból, amelyik az előzőhöz hasonlóan egy focis csatornát csinálnak, mégpedig nagy sikerrel. Ezt mutatja egyrészt a több mint 8 milliós követőtábor, valamint, hogy forgattak már olyan sztárokkal, mint Manuel Neuer, Gianlugi Buffon, Thomas Müller, Robert Lewandowski vagy Cesc Fàbregas.  

A tagok név szerint Konstantin Hert, Michael Rauf, Tim Mohr, Max Galys, Jan Stemmler és Lukas Steinlein

Van, hogy valamilyen kihívást hoznak össze saját maguk és a profi játékosok számára, van hogy valamilyen technikát igyekeznek bemutatni, de van, hogy termékeket tesztelnek, labdát vagy épp cipőket. Az, hogy ennyi ismert embert összetudtak hozni a videókba, már nagydolog, de az elismerést nem csak a nézettség jelenti számukra, hiszen több díjra is jelölték már őket. Ezek közül 2015-ben megkapták a Playaward díjat, amit a legsikeresebb német nyelvű online videó készítőknek adnak át a VideoDays fesztiválon, valamint 2018-ban egy Arany Kamera díjat is hazavihettek.  

Ride Channel (1,64 millió feliratkozó):

2011-ben indult, ma már a világ egyik legnézettebb gördeszkás csatornája. Van, hogy valamilyen eseményről készítenek összefoglalót, van állandó sorozat is, de gyakran mutatnak be egy-egy személyt vagy épp trükköt is.

A Tony Hawk videók abszolút a legnézettebbek közé tartoznak. Őt talán nem sok embernek kell bemutatni, hiszen a legismertebb profik deszkások közé tartozott, amiben többek között az is vastagon benne volt, mikor 1999 július 26-án megcsinálta azt, amit előtte senki, egy 900 fokos trükköt. Az egyik videó 2017-ben pont erről szólt, hiszen ezt beadta még egyszer, de nagyszerűen sikerült a két évvel korábbi is, amikor építettek neki egy spirált és abban próbálkozott.

Amit pedig szintén nem lehet kihagyni, az fentebb látható a 2018 május 12-i videó, amiben az 50. születésnapja alkalmából 50 trükköt mutat be.

Josh Neuman (570 ezer feliratkozó):

Az ő videói igazán lenyűgözőek és már több mint fél millióan követik is a tevékenységét. A gördeszkás felvételek közül, amiket a neten találni lehet mindenképpen az övé az egyik legmenőbb. A koncepció viszonylag egyszerű, magas hegyekről jön le nagyon gyorsan, ami azért sokszor elég meredeknek tűnik, főleg annak fényében, hogy néha igen közel kerül néhány arra járó autóhoz is.

A legnézettebb videója mindössze szűk 5 perces és több mint 43 millióan kattintottak rá. Az ilyen próbálkozásait a csatornáján a Raw Run név alatt lehet megtalálni. A feltöltéseket nem ma kezdte, legrégebbi tartalom 8 éves, az akkoriakat még mai napig is csak néhány ezren látták.

Josh pedig még csak idén lesz 20 éves, Észak-Karolinából, azon belül is Charlotteból származik és már a Dailymail is írt róla. Természetesen szintén az egyik videója kapcsán, ám ott ennek az egésznek a veszélyei adták a témát, miután a hatalmas eséseiről is készült egy összeállítás.  

A srácnak az Instagram oldalát is megéri követni, mert nagyon látványos képek találhatóak ott.

Képforrás: YouTube