Tenisz UTS

A Tenisz továbbra is az egyik legnépszerűbb sportág a világon mely ragaszkodik a hagyományokhoz. A jelenlegi helyzet viszont jó alapot adott a kísérletezésre.

 

A járvány az egész világot lebénította, a sportot tekintve pedig a tenisz volt az egyik legnagyobb vesztese ennek a helyzetnek.

Egy olyan sportágról van szó, amely számtalan tornát rendez egy év alatt és alig van megállás egy naptári éven belül. Nem szabad persze elfelejteni azt sem, hogy a program nagyon kötött. A négy nagy Grand Slam tornához igazodva alakítják a kisebb eseményeket is, főleg a pálya tekintetében, miután a megvan a maga időszaka a kemény, a salak és a füves pályán játszott tornáknak is.

Idén gyakorlatilag ez az egész mehetett a kukába, menteni kell ami menthető, illetve ha már idő van rá, csak hogy lássunk is valamit, létrejöttek olyan bajnokságok, melyeket korábban nem lehetett látni. Ha pedig már a tenisz rajongó meccseket szeretne nézni, simán fogékony lehet olyanra is ami szokatlanabb bármi eddiginél. Az Ultimate Tennis Showdown pont ilyen.

Az ötletet Serena Williams edzője, Patrick Mouratoglou dobta be és vitte végig, mi pedig az Eurosporton láthattuk élőben. Kevés résztvevővel és jelenleg nézők nélkül, illetve a megfelelő távolságtartással rendezték meg, mégsem ez volt a legmeglepőbb. A hangsúly itt a szabályokon és a lebonyolításon van.

A tenisz alapvetően egy olyan sport, amely ha a körülményeket nézzük nyilván haladt a korral, ennek ellenére rettentően ragaszkodik a hagyományaihoz. Elég csak arra gondolni, hogy Wimbledonban mai napig csak és kizárólag fehér felszerelésben játszhatnak, igaz ez egy elég kirívó példa, ezt csak ott veszik ennyire komolyan. Van ami szinte kőbe van vésve, az UTS-el viszont sok ilyen szabályt felrúgtak és mintha egy egészen új világba csöppent volna az ember.

Videojáték szerű hatás:

A helyszín Nizza volt és Mouratoglou akadémiája, szóval gyakorlatilag házon belül hozta össze az eseményt a francia szakember. A cél az volt, hogy még közelebb hozzák a teniszt a fiatalokhoz és az eddigi szabályoktól eléggé eltérő módon felgyorsítsák és érthetőbbé, tegyék a játékot. Na így lett minden olyan, mintha csak egy gameplay-t látnánk. Alapból ismerve a tenisz világát már a gondolat is elég merész volt, de az eredmény egyébként nem lett rossz.  

A szettek helyett időre játszottak, négy negyedre volt felosztva egy találkozó, a játékrészek pedig egyenként 10 percesek voltak, ezeken belül mindenki kétszer adogatott, majd kétszer fogadott. Aki több negyedet tudott megnyerni az vitte a meccset is, döntetlen esetén pedig tie-break következett. Ez sem volt a szokványos, hiszen itt a cél az volt, hogy valaki megtudjon nyerni egymás után két pontot.

Egy normális teniszhez képest ez az egész jóval gyorsabb a megszokottnál, de a változások között nem ez volt a legfurább. A játékosok ugyanis különféle kártyákat is kijátszhattak.

Ennek lényege a bemutató videóban elhangzottak alapján, a meglepetés, valamint hogy növeljék a drámát és a taktikai lehetőségeket. Négy kártyával rendelkezetett mindenki meccsenként, az egyikkel meglehetett triplázni a nyerő pont értékét, egy másikkal el lehetett venni egy szervát az ellenféltől, a „Win In 3 Shots Max” esetében három ütésből kellett pontot nyernie az ellenfélnek, a Steal Serve kártya kijátszásával pedig négyszer egymás után lehetett szerválni.

A coaching és a játékosok érzelmei is fontos szerepet kaptak, hiszen időt lehetett kérni, az edzővel való konzultáláshoz, ezt pedig a TV-ben is látható volt, ráadásul a pályán is elég jól bevoltak mikrofonozva így hallani lehetett, ha mondtak valamit akár játék közben is.

Berrettini kapta a villámot:

Az eseményen tízen vettek részt, a tabellán egy győzelem, egy pontot ért, a négy legjobb pedig bekerült a rájátszásba. Az első helyezett a negyedikkel, a második pedig a harmadikkal játszott az elődöntőben, így alakultak ki végül a Stefanos Tsitsipas – David Goffin és a Matteo Berrettini - Richard Gasquet párosítások.  A döntőbe Tsitsipas és Berrettini kerültek be, ami a végére lett igazán szoros. A görög 0-2-ről hozta vissza magát, végül a hirtelen halál döntött, amit Berrettini nyert meg. A győztesnek járó trófea is elég különleges lett, egy villámot ábrázolt, amelyet így az olasz játékos kapott meg.

Azt, hogy ezek a forradalmi újítások mennyiben tudják megváltoztatni a ma ismert teniszt, még a jövő zenéje, mindenesetre ez egy apró lépés volt e felé. Az időkérés is egy ilyen dolog, ami a közvetítéseket például egy normális Grand Slam meccs alatt is érdekesebbé teheti. Nyilván ez is egy szubjektív dolog, de összességében nézve a Mouratoglou által felvázolt jövőkép lehet, hogy nem teljesen hülyeség, maximum nem minden lesz pont úgy, mint most az UTS-en.

Képforrás: UTS Live