F1 Lauda Schumacher Rosberg

A sport sokakat megihlet és ez alól a Formula -1 sem kivétel. Íme pár olyan dal amely legendás pilótákhoz kapcsolódik és talán még nem mindenki hallott róla.

 

Sportos dal tehát sok van, ám nem sok olyan juthat eszünkbe kapásból, ami a versenysorozathoz köthető. A legendás pilóták teljesítménye viszont nagyon jó alapot adhat a szerzőknek arra, hogy valamilyen zenét gyártsanak. Michael Schumacher, Niki Lauda és Keke Rosberg, mind olyan korábbi nagy bajnokok akiket ez a megtiszteltetés ért, ráadásul volt, akit nem is egyszer.

Fly Schumi Fly:

Az utóbbi napokban a népszerű WTF1 blog osztotta meg azt a techno számot, mely a hétszeres világbajnokhoz kapcsolódik, ennek kapcsán pedig érdemes volt tovább kutakodni. Hogy róla dalok születtek egyáltalában nem meglepő és ez nem csak a sok-sok rekord miatt van így, már pályafutása elején hatalmas népszerűségre tett szert és a német emberek nagy hőse lett.

Az előbb említett zene Dj Visage szerzeménye és abszolút nem új keletű, 1997-ból származik. A dán dj Martin Sig Monzában találkozott az osztrák producerrel, Norbert Reichart-al, akivel első kislemezüknek a Formula nevet adták, amiből aztán létrejött a Formula 98. Nem sok minden van rajta, de az mind az F1-hez kapcsolódik.

Rockosabb vonalra is elmehetünk, de még rap is készült. Az előbbivel maradunk a 90-es évek végén, ugyanis szintúgy 1997 az év, mikor kijött a Racer - Fly Schumi Fly című dala. David Hanselmann és Bodo Schopf kettősének köszönhető még a The Race, a Hot Wheels és a Get Outta The Way is, amely ugyanazon az albumon található. A borítója is árulkodó mivel az elején és a hátulján is Michael Schumacher látható.

2012-ben pedig, egyfajta búcsúként jött ki az alábbi dal a Kunstrasen-től, ami a német RTL-en élőben került akkor bemutatásra.

Lauda dalok:

Két dalt mindenképp ki kell emelni, az egyiket azért, mert magyar szerzemény, a másikat pedig azért mert az egyik legbulisabb zene az összes olyan közül, aminek a sportághoz köze van.

Itthon a Kelemen Kabátban együttes hozta össze a Niki Lauda című számot, amely a háromszoros világbajnok érdemeit sorolja fel. Ez 2015-ben jelent meg, a hozzá tartozó klipben pedig az együttes koncert felvételeiből, azon belül is többnyire az Akváriumban készült felvételekből látható egy válogatás. Az énekes Horváth Boldi egyébként pont ennek megjelenése után mesélt arról a Recordernek, hogy abszolút példaképnek tartotta az osztrák pilótát a kitartása miatt. Mindezt úgy, hogy ő maga egyébként nem volt igazán nagy F1 rajongó, de a Rush című film felkeltette az érdeklődését.

Van ezen kívül egy másik szerzemény, amely stílusában ugyan elüt a Kelemen Kabátban zenéjétől, viszont igazán szórakoztató. Az Almklausi & Specktakel formációja Németországból 2018-ban egy nagyon egyszerű kérdésre kereste a választ: mi a neve Niki Lauda édesanyjának? A válasz pedig mi sem egyszerűbb: Mama Laudaaa! Minden más a videóban igazából magáért beszél, két év alatt eddig több mint 9 millióan kattintottak rá.

Rosberg karizmája:

Egy világbajnokságot is nehéz megnyerni, főleg úgy, ahogy az idősebb Rosberg csinálta, mindössze egy futamgyőzelemmel. 1982-ben ezzel azt a hatalmas tettet hajtotta végre, hogy ő lett a finnek első VB győztese, és akkor még a Williams csapatnak is mindössze a második egyéni címet szerezte Alan Jones két évvel korábbi sikere után. A spanyol Siniestro Total zenekart lehet ez inspirálta arra a dalra, amelynek a refrénje nem túl nehéz: Yo soy Keke Rosberg, vagyis én vagyok Keke Rosberg!

Képforrás: Youtube