Vannak olyan sportesemények melyek világszerte népszerűek, valahogy Magyarországon mégsem adják őket élőben. Íme néhány ezek közül, amire talán lenne igény.

 

A legtöbb azok közül amik itt fel lesznek sorolva olyan aminek megvan a maga kis rajongótábora, ráadásul korábban már volt közvetítés róla itthon. Sportcsatornákból van bőven nálunk, ráadásul egyes események így kívülről nézve simán beleillenének némelyik portfóliójába. Tegyük hozzá persze, hogy a közvetítési jogok, legyen szó bármelyikről egyáltalában nem egy olcsó mulatság, de persze van olyan eset is, amikor nem a pénzzel van gond, hanem egyszerűen akadályokba ütközik egy közvetítési jog megvásárlása

WRC:

Akárhonnan nézzük, elég abszurd, hogy egy FIA világbajnoki sorozatot, ami az egyik legnagyobb történelemmel rendelkezik nem közvetítik. A Rali világbajnoksággal márpedig ez a helyzet, még akkor is ha az utóbbi években elég izgalmassá vált. Itt ráadásul nem is élő közvetítésről lenne szó, hiszen amiről beszélünk az durván 3 napnyi összefoglalóról egy hétvége során. Annak idején az Eurosport adta, a többi kereskedelmi csatorna közül az RTL Klubon jelent meg 2004-től. Utóbbinak nem illik jelenleg semmien sportközvetítés a portfoliójába, az is meglepő volt, mikor az RTL II-n volt pár évig az Európa Liga, az Eurosportnál pedig nem mindig egyszerű a helyzet. Részben az ő égiszük alá tartozik az Európa-Bajnokság (ERC), részben pedig sokszor belefutnak abba a helyzetbe, hogy ők ugyebár ugyanazt az adást nyomnák a kontinens nagy részén, de vannak jogok amiket csak országonként lehet megvásárolni.

Tulajdonképpen ez az egyik olyan közvetítés, amit tényleg bármelyik magyar sportcsatornán el lehetne képzelni, minden nagyobb gond nélkül, hiszen mégis csak egy VB sorozatról beszélünk. Tényleg izgalmassá vált a bajnokság, pedig még mindig azt látjuk, hogy 2004 óta, valamelyik francia kettős a világbajnok, a pilótát meg mindig Sebastiannak hívják. Az persze nem mindegy, hogy az illető Loeb vagy Ogier, de előfordul olykor, hogy mind a kettőt látjuk versenyezni. A kilencszeres világbajnok ugyanis tavaly óta beugrik néhány verseny erejéig a Hyundait segítve. Az autók is még izmosabbak lettek 2017 óta és eleve elég csak az idei szezont megnézni. Három különböző gyártó (Toyota, Hyundai, Citröen) párosa van ott a pontverseny első három helyén, ráadásul simán benne van, hogy megszakad egy hosszú sorozat és Ogier helyett idén mondjuk Ott Tanak vagy Thierry Neuville örülhetnek majd a végén.

Az amerikaiak:

MLS, MLB, NASCAR, IndyCar. Egyiket sem közvetítik, még igazából normálisabb összefoglalók sincsenek róla, pedig tényleg lenne értelme. Az MLS, mint az Észak-Amerikai labdarúgó bajnokság, évről-évre egyre nagyobb és egyre jobban fejlődik, nem véletlen mondták rá annak idején, hogy a világ leggyorsabban fejlődő bajnoksága.  Lehetne itt most példálózni az olyan húzónevekkel, mint Ibrahimovic vagy Rooney, de a helyzet az, hogy itthon nem is csak ezért érné meg közvetíteni.

Sokkal inkább a magyar játékosok miatt, akikből az elmúlt évben szép számmal volt az amerikai kontinensen, Jenkifoci néven blog is íródik róla. A NASCAR és az IndyCar is rendelkezik egyfajta rajongóbázissal itthon, régebben amíg még létezett, a SportKlub, később a DigiSport adta. A Diginél is el lehetne képzelni ezeket újból, de a Sport Tv egyébként is ráfeküdt az amerikai életérzésre az utóbbi években, szóval oda pont illene ezek közül igazából bármelyik. Ha pedig a foci nem is, de a másik kettő a SpílerTV-nél sem lenne rossz helyen, elvégre a SpílerTv-Motorsport HD projektbe simán beleférhetne. Bár az igaz, hogy a NASCAR sokak szerint unalmas abból a szempontból, hogy órákon keresztül csak köröznek az oválon, de egyrészt a pár éve behozott újítás, miszerint három szakaszra van lebontva a verseny és itt plusz pontokért mehetnek a pilóták, eleve izgalmasabbá tette a versenyeket.

A felsorolásból ne hagyjuk ki a Baseballt sem. Igaz a legtöbb embernek talán nincs képben a sportággal és az MLB-vel, de ha az amerikai-futballt sikerült itthon meghonosítani, akkor ez is megérne egy próbát.

 

Képforrás: MLS/ Toyota Motor Corporation - Twitter